PROGNOZA

DHMZ izdao upozorenje za sedam regija: I danas nas očekuje grmljavinsko nevrijeme, evo gdje će biti najgore

U riječkoj, splitskoj i dubrovačkoj regiji u četvrtak postoji umjerena opasnost od toplinskih valova
 Niki Nobilo/Cropix

U Hrvatskoj će u četvrtak biti djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom, piše Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Prijepodne će povremeno biti kiše, ponajprije na istoku i u gorju. Na srednjem Jadranu i unutrašnjosti Dalmacije očekuju se mjestimični pljuskovi i grmljavina. Pljuskovi bi se mogli vratiti i navečer, ali uglavnom na sjeverozapadu.

Najsunčanije će biti na sjevernom i južnom Jadranu.

Puhat će slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Na Jadranu će puhati umjeren sjeverozapadni, a uz obalu i jugozapadni.

Najviše dnevne temperature kretat će se između 28 i 32 °C. Na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije između 32 i 35 °C.

DHMZ je žuto upozorenje (potencijalno opasno vrijeme) izdao za sedam regija - zagrebačku (od 00:00 do 05:00 sati), karlovačku (od 00:00 do 05:00 sati), gospićku (od 00:00 do 05:00 sati), kninsku (od 00:00 do 10:00 sati), riječku (cijeli dan), splitsku (cijeli dan) i dubrovačku (cijeli dan).

Grmljavinsko nevrijeme očekuje se u zagrebačkoj, karlovačkoj, gospićkoj, kninskoj, riječkoj i splitskoj regiji.

U riječkoj, splitskoj i dubrovačkoj regiji u četvrtak postoji umjerena opasnost od toplinskih valova.

"Četvrtak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti djelomice sunčan, uz više oblaka u prvom dijelu dana osobito na zapadu, gdje lokalno može biti kiše. Vjetar uglavnom slab, no u noći prolazno umjeren sjeverni. Najniža temperatura zraka između 16 i 18 °C. Najviša od 30 do 32 °C", rekla je za HRT dipl. ing. Kristina Klemenčić Novinc.

"Središnja Hrvatska će danju biti manje vruća. Povremene kiše, pa i u obliku pokojeg izraženijeg pljuska te grmljavine bit će u noći i rano ujutro, a u drugom dijelu dana sve češća sunčana razdoblja. Prolazno pojačan sjeverni vjetar zapuhat će navečer - ponajprije u sjevernijim krajevima", dodala je meteorologinja.

"U Gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu vjetar većinom slab, popodne uz obalu i umjeren zapadni i jugozapadni. Bit će djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku, mjestimice uz kišu, a lokalno su mogući i neverini. Dnevna temperatura u gorju malo niža nego u srijedu, dok će na moru vrijednosti biti između 31 i 33 °C", rekla je Klemenčić Novinc.

"Vruće će biti i u Dalmaciji, osobito u njezinoj unutrašnjosti gdje će temperatura porasti do 36 °C. Prevladavat će sunčano, no u zaobalju dnevni razvoj oblaka uz mogućnost popodnevnih pljuskova. Vjetar slab, od sredine dana i umjeren jugozapadni", dodala je meteorologinja.

"Slab jugozapadnjak i na krajnjem jugu Hrvatske, uz more mirno ili malo valovito. Bit će mnogo sunčanih sati uz koje će temperatura zraka s jutarnjih vrijednosti između 22 i 26 °C porasti u većini mjesta do 33 °C", rekla je Klemenčić Novinc.

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski, izvijestio je u četvrtak ujutro Hrvatski autoklub (HAK).

Povremeno je pojačan promet na važnijim cestama, gradskim cestama i obilaznicama, prilazima turističkim središtima te pojedinim graničnim prijelazima.

Vozače se upozorava da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. kolovoz 2024 09:07