NAKON DVA TJEDNA JOSIP KOVAČ NA SLOBODI

Prvi direktor iz Karlovačke banke izašao iz pritvora

Josip Kovač, direktor Sektora kreditno-garantnih poslova Karlovačke banke, pušten je u četvrtak iz pritvora, gdje je prije dva tjedna dospio kao jedan od sudionika afere Karlovačka banka. Zbog optužbi da su kreditima banke plaćali dugovanja vlastitih tvrtki uhićeni su Marija Šola i tri sina: Sandi, Petar i Tomislav.

Muž Ivane Šikić

Kovačevo puštanje iz Remetinca prošlo je posve nezamijećeno, no vijest nam je potvrdio odvjetnik Rajko Mlinarić. Riječ je o prvom od 8 osumnjičenika iz ovog slučaja koji je pušten iz pritvora, i to na zahtjev USKOK-a. Premda je USKOK do sada puštanje iz pritvora uglavnom tražio za one osumnjičenike koji bi iznosili detaljnu obranu, kako doznajemo u ovom slučaju, to se nije dogodilo.

Naime, Kovač je pušten isključivo zato što su ispitani svi svjedoci za koje je postojala opasnost da bi Kovač na njih mogao utjecati. U njegovu slučaju rizičnih je svjedoka bilo samo troje, a u slučaju članova obitelji Šola bilo ih je 30-ak pa se njihovo puštanje ne očekuje tako skoro.

Kovaču, suprugu bivše HTV-ove voditeljice Ivana Šikić, USKOK je na teret stavio da je krajem 2007. i početkom 2008. sudjelovao u prividnom stvaranju aktive Kabe, a sve da bi se iz te banke mogli financirati krediti prema Opatovina projektu, tvrtki Petra Šole u kojoj su u tom trenutku suvlasnici bili i geodet Drago Brekalo, ali i supruge čelnika Sigurnosno-obavještajne agencije, Milijana Brkića i Josipa Jurčevića.

Dva Kovačeva grijeha

Aktiva banke prividno je podignuta za 50 milijuna kuna pa je banka fiktivno dala kredite od po 25 milijuna kuna dvjema tvrtkama, a novac je ustvari u banku stavljen kao oročeni depozit. USKOK sumnja da je Kovač u tome sudjelovao na dva načina. Osim što je sudjelovao u izdavanju kredita zbog funkcije u banci, bio je i odgovorna osoba jedne od tvrtki preko koje su plasirani krediti, MG art d.o.o.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 15:03