ANALIZA

Čak 95% namještaja iz uvoza je opasno, štetno i neispravno

Kontrola Euroinspekta je potvrdila da se uvozi opasan namještaj koji nitko ne kontrolira

ZAGREB - Državni inspektorat prošle je godine napravio dvije velike akcije provjere kvalitete namještaja na hrvatskom tržištu, a od oko 40 uzoraka čak 95 posto nije udovoljilo propisanim EU standardima i trebalo bi biti povučeno s tržišta. Uglavnom se radilo o uvoznom namještaju koji je opasan za potrošače iz raznih razloga, potvrdio nam je Mladen Komac, predsjednik Uprave Euroinspekt - drvokontrola, tvrtke koja pored Šumarskog fakulteta jedina provjerava kontrolu namještaja u svom laboratoriju u Slavonskom Brodu.

Opasne boje i lakovi

Zbog slabih kontrola pri uvozu kod nas završava i namještaj koji sadrži štetne i na tržištu EU zabranjene komponente kao što su formaldehidi, teški metali olovo i cink, a dio tog nekvalitetnog namještaja završava i u školama, dječjim vrtićima, bolnicama i staračkim domovima, tvrdi Komac.

Zbog loših propisa u Hrvatskoj se, za razliku od EU, još ne vrše kontrole kemijskog sastava primjerice boja i lakova zbog čega uvoznici, posebice iz država s velikom prozvodnjom u Kini i drugim državama s jeftinom proizvodnjom, kod nas uvoze ovaj sumnjivi namještaj koji kod sebe ne bi mogli prodavati.

Uvozni lobi

Kod nas je na snazi pravilnik iz 1996. godine koji propisuje samo tehničku kontrolu sigurnosti, iako EU ima direktvu o općoj sigurnost proizvoda, prema kojoj na njezinom tržištu ne može završiti namještaja sa zabranjenim komponentama kao što su formaldehidi, teški metali olovo i cink. Komac sumnja da uvoznim lobijima još nije u interesu da se strože kontrole uspostave i na našem tržištu, zbog čega se ovi propisi još drže u ladicama nadležnih institucija. S druge strane, naši izvoznici u EU moraju svoje prozvode atesirati po strogim direktivama EU.

U našim sportskim arenama i dvoranama ugrađen je američki i njemački parket, u obnovi ratom stradalih kuća korištena su drvena krovišta iz Bosne i Slovenije, u uredima državne uprave nabavlja se talijanski i poljski namještaj, a u veleposlanstvima su uvozne fotelje, dok se za obnovu jadranskih hotela odabire namještaj iz Srbije i Slovenije, kaže Marjan Kavran, direktor Drvnog klastera.

Prisiljeni na izvoz

Tvrdi kako je domaća industrija zbog toga prisiljena na izvoz. Tržište namještaja vrijedno je 700 milijuna dolara, a od čega čak 550 milijuna dolazi iz uvoza.

Namještaj opasan za djecu

Mladen Komac kaže kako su na tržištu pronađeni dječji stolci koji imaju oštre rubove i na njima se dijete može ozlijediti, krevetić za bebe sa sumnjivim mrežicama kroz koje beba može provući glavu i ugušiti se, a isto tako ima i kuhinjskih elemenata koji nemaju električnu izolaciju, pa potrošača, ako se dobro ne izoliraju električni uređaju koji se ugrađuje, može ubiti struja. Porazno je što je tako veliki broj uvoznog namještaja kod nas na tržištu, a još žalosnije da nismo donijeli propise koji bi uredili da se provjerava i kemijski sastav boja i lakova koje su u i na namješaju, dodaje Komac.

TRŽIŠTE

380 milijardi dolara vrijedno tržište namještaja u svijetu

39,9 milijardi dolara potrošnja namještaja u EU godišnje

201 euro potrošnja namještaja po glavi stanovnika u EU

700 milijuna dolara godišnje se troši na namještaj u Hrvatskoj

111 eura potrošnja po stanovniku za namještaj u Hrvatskoj

550 milijuna dolara uvoz namještaja

91,8 milijuna eura uvoz iz Italije

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 04:31