NOVI ZAHTJEVI

BRANITELJI ŽELE SPOMENIK NEVENKI TOPALUŠIĆ Traže i Trg u Savskoj 66 koji bi nosio njezino ime

Klemm potvrdio: Papiri za spomenik ispred Ministarstva su u pripremi
Zagreb, 221014.Prosvjed branitelja ispred Ministarstva branitelja nastavlja se. Tokom cijelog dana pale se svijece za preminulu braniteljicu Nevenku Topalusic.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjevic / CROPIX

Branitelji iz Savske namjeravaju uz Ministarstvo branitelja postaviti spomenik Nevenki Topalušić, hrvatskoj braniteljici i 100-postotnom ratnom invalidu, koja je preminula drugog dana prosvjeda lani u listopadu, upravo ispred Ministarstva. A žele i da prostor ispred Ministarstva bude proglašen Trgom koji bi nosio njezino ime. Službene zahtjeve već su uputili u Gradsko poglavarstvo i Gradsku skupštinu jer je postavljanje spomenika i imenovanje ulica i trgova u nadležnosti lokalne samouprave.

A svoju su inicijativu branitelji iznijeli i na pregovorima s predstavnicima Vlade. Da u spomen na preminulu Neveku Topalušić namjeravaju podignuti spomenik i imenovati trg, potvrdio nam je i jedan od organizatora prosvjeda Josip Klemm.

Dogovor o Trgu

- Sve je u postupku. Želimo biti legalisti i provesti sve u skladu s procesudom. Zasad nemam nikakvih komentara - rekao nam je Klemm. No, da branitelji misle ozbiljno, potvrđuje i to što su već angažirali stručnjake za izradu dokumentacije potrebne za postavljanje spomenika. A o njihovoj inicijativi za imenovanje trga već je raspravaljao i nadležni skupštinski odbor. Prijedlog za imenovanjem trga uputila je 2. gardijska brigada, čiji je pokojna Nevenka bila pripadnik, ali nije dobila zeleno svjetlo Odbora za imenovanja ulica i trgova.

Odbor traži mišljenje

Članovi Odbora, naime, nisu bili sigurni odgovara li uopće prostor ispred Ministarstva uvjetima za jedan trg, a osim toga u slučaju imenovanja tog prostora trgom iz katastra bi nestao kućni broj 66 na Savskoj, pod kojim se sada vodi zgrada u kojoj je i Ministarstvo branitelja. Stoga su zatražili dodatna tumačenja nadležnih gradskih ureda i gradske četvrti Trešnjevka. Ako od nadležnih ureda dobiju pozitivan odgovor, opet će raspravljati o imenovanju trga, ali su već donijeli odluku da se ime Nevenke Topalušić uvrsti u fond imena za trgove i ulice.

Spomenik bi branitelji željeli postaviti u Ulici Jurija Gagarina, koja uz Ministarstvo vodi prema trešnjevačkom placu, nekoliko metara od ulaza u Ministarstvo i od mjesta na kojem su u spomen preminuloj Nevenki postavili njezinu sliku te cvijeće i svijeće. Prema odluci o komunalnom redu Grada Zagreba, zahtjev za postavljanje spomenika mogu podnijeti pravne osobe, udruge, ustanove i institucije ili fizičke osobe ako se spomenik postavlja na zemljište ili u zgradu u njezinu vlasništvu. O postavljanju spomenika odlučuje Gradska skupština, na gradonačelnikov prijedlog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 01:52