INCIDENT U IVANIĆU

Zaštitarka opisala kako je zaustavila napadača u Centru: ‘Mislila sam samo na jednu stvar...‘

Jedino što je meni bilo u glavi je da ga ne smijem pustiti jer ako dođe do nje ne znam šta će napraviti - rekla je Matea Hušnjak
Zaštitarka Matea Hušnjak i ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Ivanić Gradu Martina Cuvaj
 Tomislav Krišo/cropix

Nakon što je stručni tim za obiteljsku pravnu zaštitu Centra za socijalnu skrb Ivanić Grad izrekao "žurnu mjeru izdvajanja i smještaja dvoje djece izvan obitelji" - dakle, odlučio je biološkim roditeljima oduzeti njihovu djecu - danas ujutro 26-godišnji otac te djece uletio je u prostorije Centra s namjerom, kako tvrdi Ministarstvo obitelji i socijalne politike, nasrtaja na stručne radnike u čemu ga je spriječila zaštitarka Centra.

- Prilikom nasrtaja otac je uništio dio imovine Centra za socijalnu skrb i ozlijedio zaštitarku. Zaštitarka je oca uspjela zadržati primjenom fizičke sile do dolaska djelatnika Policijske postaje Ivanić Grad. Otac je priveden - poručili su iz danas iz Ministarstva obitelji i socijalne politike.

Svi u šoku

Glasnogovornica Policijske uprave zagrebačke Marija Goatti potvrdila je danas poslijepodne Jutarnjem listu da je nad muškarcem koji je upao u prostorije Centra u Ivanić Gradu kriminalističko istraživanje još u tijeku.

image
Bacio je zaštitarku na njezin stol, koji je i razbio
Tomislav Kristo/Cropix

Preuranjeno je reći za koja će točno kaznena djela biti prijavljen zbog (pokušaja?) napada na socijalnog radnika i napada na zaštitarku kao službenu osobu jer su, podsjećamo, izmjenama Kaznenog zakona iz 2019., nakon ubojstva dvoje djelatnika Centra za socijalnu skrb u Đakovu, i socijalni radnici uvršteni u kategoriju službenih osoba. Taj je zločin bio i povod uvođenju detektora metala i zaštitara u Centre za socijalnu skrb, a upravo je zaštitarka odigrala ključnu ulogu u sprečavanju daljnjeg nasrtaja na djelatnike Centra u Ivanić Gradu.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Ivanić Gradu, Martina Cuvaj, rekla je za Dnevnik.hr da je napadač zaustavljen "pribranošću zaštitarke".

- Ona ga je sprečavala da uđe. Razvalio je vrata i detektor metala, bacio je zaštitarku na njezin stol, koji je i razbio, a ona ga je zadržavala da ne uđe u urede. Reakcija policije bila je vrlo brza, minute su nas dijelile od toga da se dogodi veliko zlo. Svi smo u šoku, potreseni i unezvijereni. Svjesni smo da je ovo danas posljedica poruka koje su poslane u javnost, a u kojima se socijalne radnice karakterizira kao otimače djece i ubojice - izjavila je ravnateljica Cuvaj.

image
Napad 26-godišnjeg oca dogodio se danas u prostorijama Centra za socijalnu skrb u Ivanić Gradu
Tomislav Kristo /cropix

- On me svojim tijelom ugurao u centar, ovdje negdje sam ja njega primila oko struka. Otplesali smo do stola - opisala je incident za Dnevnik.hr zaštitarka Matea Hušnjak.

Dvostruko jači muškarac Mateu je doslovce nosio, pritom je uspio i uništiti inventar. - Primio je detetkor, dignuo ga je s poda i bacio na ulazna vrata. Nakon toga je s rukama primio plohu stola i bacio ga na zid. Sve se srušilo i potrgalo - prisjeća se Matea koja nije popuštala.

- Jedino što je meni bilo u glavi je da ga ne smijem pustiti jer ako dođe do nje ne znam šta će napraviti - rekla je Matea. Nasreću, brzo se ispuhao u divljačkom pohodu. - Izašli smo van, gospodin se naslonio uza zid, čučnuo i izgubljenim pogledom gledao u daljinu. Malo sam još pod šokom, ali dobro - kazala je zaštitarka.

- Ministarstvo najoštrije osuđuje takav čin. Fizičke napade i nasrtaje ne možemo prihvatiti, neovisno o kojoj društvenoj skupini se radi. Stoga apeliramo na javnost da se svi zajedno suzdržimo od neprimjerenih komentara, djelovanja i društvenog utjecaja. Da bi se sustav reorganizirao i postao kvalitetniji u budućnosti svi akteri na području socijalne skrbi moraju aktivno sudjelovati u njegovu poboljšanju. Ističemo kako će i nadalje fokus rada Ministarstva biti na zaštiti korisnika, neovisno u koju skupinu spadaju, bilo da se radi o starijima i nemoćnima ili djeci, kao i zaštita radnika koji vrijedno rade u sustavu socijalne skrbi - poručili su danas iz Ministarstva obitelji i socijalne politike.

Bez govora mržnje

Napad u ivanićgradskom Centru danas je žestoko osudila i Hrvatska komora socijalnih radnika. Mole da se "javnost suzdrži od negativnih komentara, prijetnji, napada i govora mržnje prema stručnim radnicima i drugim djelatnicima sustava socijalne skrbi" te tvrde da posljednjih dana socijalni radnici prijavljuju porast broja uvreda, pa i prijetnji smrću.

image
26-godišnji otac razvalio je vrata i detektor metala
Tomislav Kristo/Cropix

- Apeliramo i na javne osobe te visokopozicionirane predstavnike resornog Ministarstva da osvijeste kako njihova javno izgovorena riječ, a posebice prozivanje djelatnika sustava socijalne skrbi nekompetentnima, krivcima i odgovornima za sve loše u sustavu, ima dodatno negativan učinak na sigurnost djelatnika sustava socijalne skrbi. Posljednjih nekoliko dana kao strukovna organizacija s terena zaprimamo obavijesti o povećanju broja prijetnji smrću i uvreda. Osuđujemo svaki oblik nasilja te pozivamo sve nadležne institucije da zaštite djelatnike sustava socijalne skrbi, a posebice socijalne radnike koji su najizloženiji napadima - poručili su jučer iz Hrvatske komore socijalnih radnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 19:57