SUĐENJE DOLAČKOM

VJEŠTAKINJA ZA KEMIJSKO-FIZIKALNA VJEŠTAČENJA 'Čestice sa sefa bile su iste kao one s pile iz Bauhausa'

Željko Dolački na suđenju
 Ranko Šuvar / CROPIX

Vještakinja za kemijsko-fizikalna vještačenja Ivana Bačić jučer je ponovo ispitana na suđenju Željku Dolačkom, bivšem voditelju Službe organiziranog kriminaliteta PU zagrebačke kojem se sudi za krađu novca i zlata iz sefa i fingiranje provale u svom uredu u travnju 2016. godine.

Krhotine

Stručnjakinja MUP-a bila je pozvana da sa sefa, koji je u međuvremenu spremljen u podrumske prostorije, uzme čestice plave boje. Krhotine te boje, kao i krhotine crvenosmeđe boje po svom su kemijskom sastavu odgovarale česticama s listova pile kakva je izuzeta u trgovačkom centru Bauhaus, gdje je Željko Dolački kupio pilu koja, doduše, nikad nije nađena, ali su ga prepoznali na snimci videonadzora dok kupuje pilu krajem ožujka 2016. godine.

Vještakinja je i u aktovki Željka Dolačkog našla sitne čestice plave boje, i to njih više od dvadeset, u pregradi za spise. Ustanovila je da osim što se te čestice podudaraju po svojim svojstvima s česticama pile uzete iz Bauhausa, da se podudaraju i s česticama plave boje izuzete sa sefa.

I nakon tog svog otkrića vještakinja je nazvala Antonija Gerovca, koji je bio šef radne skupine u Ravnateljstvu policije koja je istraživala provalu u sef u sjedištu krim policije u Heinzelovoj.

Popratni dopis

- Zašto ste zvali gospodina Gerovca, ako je nalog za vještačenje dalo Državno odvjetništvo? - pitao je vještakinju Davor Cahun, branitelj Željka Dolačkog.

- Zato što sam u imeniku imala njegov broj, a osim toga uz nalog tužiteljstva bio je popratni dopis Uprave krim policije, a i gospodin Gerovac je vodio taj predmet - pojasnila je vještakinja. Suđenje se nastavlja 28. studenoga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 10:17