BIVŠI ŠEF KRIM POLICIJE

USPON I PAD ŽELJKA DOLAČKOG Javnost ga je upoznala kao dugokosog policajca u kožnoj jakni koji pod rukom nosi spis o tzv. zločinačkoj...

 CROPIX

Karijeru Željka Dolačkog dva desetljeća prati niz kontroverzija, ali jučerašnja presuda zbog krađe stotina tisuća kuna i eura iz sefa sjedišta njegova bivšeg ureda u Heinzelevoj zapečatila ju je.

Bio je nagrađivan i degradiran, pa opet nagrađivan, a krađa zlata i novca iz policijskog sefa najveći je krimen. Dugokosi policajac u kožnoj jakni koji pod rukom nosi spis o tzv. zločinačkoj, prvi postupak protiv organiziranog kriminala u Hrvatskoj, te je noći u studenom 1999. prvi put dospio pod svjetla reflektora. Bio je dio posebnog tima koji je pridobio prvog pokajnika, istraživao seriju mafijaških ubojstava, obračuna na “vrućem zagrebačkom asfaltu”.

Ali, već tada ga je od famozne Zečevićeve rukavice navodno podmetnute kao dokaz ubojstva pratila fama da baš i ne igra časno i po policijskim pravilima. Postupak je nakon spektakularnog suđenja doživio fijasko, a nakon toga uslijedili su i disciplinski postupci te dugogodišnja zavjetrina. Pogotovo nakon smjene vlasti jer je slovio kao čovjek u kojeg SDP-ov ravnatelj policije Ranko Ostojić ima povjerenje. Upravo s Ostojićevim povratkom na čelo MUP-a 2012. godine Dolački se vraća na čelo Službe organiziranog kriminaliteta.

Ostojićeva odluka za mnoge je bila dvojbena jer kažu kako je Dolački dobar operativac, ali loš rukovoditelj. Čovjek oko kojeg uvijek postoje dvojbe - pošteni policajac žrtva sustava ili njegova greška i zabluda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 09:23