PAO U SL. BRODU

Uhićen Splićanin koji je hakirao Agenciju za znanost i ukrao 13 GB ‘nejavnih podataka‘. Objavljeno kako je to izveo

Nepunih godinu dana, prema kaznenoj prijavi, 23-godišnjak je skidao podatake koristeći SQLI metodu, sudac ga pritvorio

Haker, ilustracija

 Andriy Popov/Panthermedia/Profimedia/Andriy Popov/panthermedia/profimedia

Nakon što je Agencija za znanost i visoko obrazovanje podnijela kaznenu prijavu sektoru kriminalističke policije da je nepoznati počinitelj hakirao web stranicu i ostvario neovlašteni pristup nejavnim bazama podataka, Kriminalističko obavještajna služba splitske policije uz koordinaciju Službe kibernetike sigurnosti Uprave kriminalističke policije zasukala je rukave i detektirala hakera! Riječ je o 23-godišnjaku koji prebiva na području Splita i kojeg su na kraju kazneno prijavili za neovlašteni pristup, a za što zakon predviđa do tri godine zatvora.

U zaprimljenoj kaznenoj prijavi policija je još dobila informaciju da je nepoznati hAker upadao u sustav od 18. kolovoza 2023. do 1. srpnja 2024. te da je pristup izvršen SQLI metodom te da je sve prijavljeno i Nacionalnom CERT-u.

- SQLI napad je vrsta kibernetičkog napada u kojem napadač ubacuje zlonamjerni SQL kod u web stranicu, a taj kod web stranica šalje bazi podataka, što je dovelo do toga da je napadač imao neovlašteni pristup podacima, mogao je modificirati podatke i potpuno preuzimati podatke što je i učinio te neovlašteno preuzeo 13 GB „nejavnih podataka“. Nakon zaprimanja kaznene prijave policijski službenici Sektora-kriminalističke policije, Kriminalističko-obavještajne službe, Odjela kibernetičke sigurnosti PU zagrebačke su detaljnom analizom svih prikupljenih podataka kao i video zapisa koje je nepoznati počinitelj putem društvene mreže poslao Agenciji za znanost i visoko obrazovanje utvrdili identitet osobe, prikupili digitalne dokaze te iste proslijedili policijskim službenicima za kibernetičku sigurnost Sektora kriminalističke policije, Kriminalističko obavještajne službe PU splitsko dalmatinske obzirom da 23-godišnjak imao prebivalište na području Splita - kažu iz splitske policije navodeći da su osumnjičenog uhitili, pak, na području PU brodsko-posavske i doveli ga u službene prostorije.

image

haker

Mup/

- Provedenim kriminalističkim istraživanjem do sada je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je 23-godišnjak u vremenskom razdoblju od 18. kolovoza 2023. godine do 1. srpnja 2024. godine spajajući se na internet putem osobnog računala i preko mobilnog telefona uporabom naprijed opisanih računalnih programa neovlašteno pristupao računalnim sustavima i vršio preuzimanja nejavnih podataka, odnosno baza podataka oštećene Agencije, a koji podaci su bili pohranjeni na njihovim službenim web stranicama - priopćili su iz splitske policije navodeći i da su u sklopu istraživanja, temeljem naloga splitskog Županijskog suda, pretražili dom i druge prostorije koje mladić koristi u Splitu i odakle su oduzeli elektroničke uređaje uz pomoć kojih je činio kazneno djelo.

Po dovršetku istraživanja predan je pritvorskom nadzorniku, a nakon što je ispitan u prostorijama tužiteljstva, dežurni sudac istrage mu je odredio jednomjesečni istražni zatvor.

Je li podatke krao iz vlastitih pobuda testirajući svoje sposobnosti ili je to radio po nečijom narudžbi i eventualno za neku protuuslugu, nije poznato.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 07:35