NAMJEŠTANJE POSLOVA

Preokret u slučaju bivšega gradonačelnika Petrinje: Darinko Dumbović i sin priznali krivnju, idu u zatvor

Čitav "slučaj Dumbović" presuđen je na temelju nagodbi, bez da će im se uopće suditi

Darinko Dumbović

 Goran Mehkek/Cropix

Nakon što se prije ljeta nagodio posljednji od trojice poduzetnika optuženih da su bivšem gradonačelniku Petrinje Darinku Dumboviću i njegovu sinu Darku pomogli namjestiti poslove vrijedne 1,42 milijuna eura, danas su se na iznenađenje mnogih s USKOK-om nagodili i sam Dumbović i njegov sin.

Bivši gradonačelnik Petrinje, koji je dosad negirao krivnju za USKOK-ove optužbe, priznao je da je namještao građevinske radove tvrtki svojega sina te mu je izrečena djelomično uvjetna kazna od 19 mjeseci zatvora, s time da u zatvoru mora provesti najmanje sedam mjeseci, dok mu je preostali dio od godinu dana zatvora uvjetovan time da tijekom četverogodišnjeg roka kušnje ne smije počiniti novo kazneno djelo. Izrečena mu je i sporedna novčana kazna od 20.000 eura.

Sličnu kaznu dobio je i njegov sin Darko čija je tvrtka, prema optužbama koje je priznao, prikriveno preko podizvođača dobivala poslove s Gradom Petrinjom kojem je na čelu bio njegov otac. Darko Dumbović je tako osuđen na djelomično uvjetnu zatvorsku kaznu od 16 mjeseci zatvora, s time da mu je šest mjeseci dio kazne koji obavezno mora služiti u zatvoru, dok mu je preostalih 10 mjeseci, jednako kao i ocu, uvjetovano četverogodišnjim rokom kušnje. Također mu je izrečena i sporedna novčana kazna od 30.000 eura.

Budući da su obojica Dumbovića, nakon što su uhićeni, u istražnom zatvoru proveli po nešto više od dva mjeseca, i taj dio im se uračunava u kaznu. Darinko Dumbović u zatvor će morati još oko pet mjeseci, a njegov sin još četiri mjeseca. Ovim nagodbama, jer su se ranije s USKOK-om nagodila preostala trojica Dumbovićevih suoptuženika, čitav "slučaj Dumbović" presuđen je na temelju nagodbi bez da će im se uopće suditi.

Dumbovići se u postupku nisu odrekli prava na žalbu, što znači da presuda još nije pravomoćna, objasnio je glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Najavljivao dokazivanje nevinosti

"Nije me ubilo, ali me ojačalo! Ponovo u svom domu i gradu. Hvala svim pravim i istinskim prijateljima koji su pitali za mene i pozdravljali me. Lijep je osjećaj znati da još ima i takvih. A istina uvijek nađe svoj put, u to sam duboko uvjeren", objavio je Darinko Dumbović na svojem Facebook profilu nakon što je pušten iz istražnoga zatvora u rujnu 2022., najavljujući borbu za dokazivanje svoje nevinosti.

Optužnicom podignutom početkom ove godine USKOK je teretio Darinka i Darka Dumbovića i trojicu spomenutih građevinskih poduzetnika, koji su se u međuvremenu nagodili, da su od 2019. do 2021. namjestili 1,42 milijuna eura vrijedne poslove tvrtki Darka Dumbovića. Prema optužbama USKOK-a, Dumbovići su poslove dogovorili preko tvrtki trojice poduzetnika kako bi se izbjegao sukob interesa da Grad, kojem je na čelu otac vlasnika tvrtke, daje poslove sinovljevoj tvrtki.

Tako su tvrtke Pet plus gradnja Gorana Norkovića (46), Zagorac građevinski radovi Zlatka Zagorca (48) i Skela Banovina Dejana Dobrečevića (45) formalno dobivale poslove od Grada Petrinje, a poslove bi na kraju obavljala tvrtka Titan Commerce u vlasništvu Darka Dumbovića, koji bi za te poslove bio i plaćen. Radilo se o poslovima rekonstrukcije dječjeg i sportskog igrališta u Mošćenici, gradnje dječjeg sportskog igrališta Vatrogasno, zatim poslovima održavanja nerazvrstanih cesta te izvanrednog održavanja cesta uz Poduzetničku zonu Mošćenica Poljana, što je plaćeno oko 600 tisuća kuna, ali i radovima na građenju platoa na koji su postavljeni kontejneri za ljude kojima su domovi stradali u velikom potresu u prosincu 2020. godine.

Sva trojica poduzetnika već su se ranije nagodila s USKOK-om te su im izrečene zatvorske kazne zamijenjene dobrotvornim radom i sporedne novčane kazne. Zagorac je tako osuđen na 11 mjeseci zatvora zamijenjenih dobrotvornim radom te je dobio sporednu novčanu kaznu od 50.000 eura. Norković je, pak, dobio sedam mjeseci zatvora zamijenjenih dobrotvornim radom i 7000 eura sporedne novčane kazne, dok je Dobrečević osuđen na 11 mjeseci "dobrotvornog rada".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 13:36