PODIGNUTE OPTUŽNICE

Pijani gradonačelnik sletio s ceste, policajci u suradnji s pročelnicom pokušali sve zataškati!

Nisu obavili očevid prometne nesreće, iako su znali da je u njoj sudjelovalo vozilo u vlasništvu Grada Vrbosko

Marina Tonković, policija (ilustrativna), Dražen Mufić, gradonačelnik Vrbovskog

 /Cropix

USKOK je podigao optužnicu protiv troje policajaca iz PP Vrbovsko i pročelnice Jedinstvenog upravnog odjela Grada Vrbovskog Marine Tonković zbog osnovane sumnje da su lažiranjem izvješća pokušali zaštititi gradonačelnika tog goranskog gradića Dražena Muftića, koji je 19. rujna 2019. navodno u alkoholiziranom stanju službenim automobilom izletio izvan kolnika.

O tome je USKOK danas izdao priopćenje ne navodeći identitete osumnjičenih osoba.

"USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Rijeci podigao optužnicu protiv četvero hrvatskih državljana (1970., 1968., 1988., 1978.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti te krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Optužnicom se I. II. i III. okr. stavlja na teret da su, 19. rujna 2019. u Vrbovskom, I. okr. u svojstvu zamjenika načelnika Policijske postaje Vrbovsko, a II. i III. okr. u svojstvu policijskih službenika autoophodnje, prilikom policijskog postupanja na koje su upućeni na temelju dojave građanina, postupali s ciljem sprječavanja točnog utvrđivanja svih okolnosti nastanka prometne nesreće u kojoj je sudjelovao gradonačelnik Grada Vrbovsko kako bi osigurali da izbjegne prekršajnu odgovornost. Naime, nakon što su II. i III. okr. na mjestu događaja utvrdili da je gradonačelnik u alkoholiziranom stanju upravljao službenim vozilom i sletio izvan kolnika te napustio mjesto događaja, isto nisu osigurali. Jednako tako nisu obavili očevid prometne nesreće, iako su znali da je u njoj sudjelovalo vozilo u vlasništvu Grada Vrbosko te da se za počinjeni prekršaj mogu izreći zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom i negativni prekršajni bodovi.

Osim toga su II. i III. okr., u dogovoru s IV. okr. pročelnicom Grada Vrbovsko, znajući da ona nije skrivila prometnu nesreću, prekršajno kaznili IV. okr. upozorenjem. Kako bi stvorili privid da je upravo ona upravljala vozilom, I. okr. je tražio provjere za IV. okr. u Informacijskom sustavu MUP-a, a s II. okr. je proveo i njeno alkotestiranje. O tome je II. okr. sačinio zapisnik kojeg su I., II. i IV. okr. potpisali iako je u zapisniku neistinito navedeno da je postupanje prema IV. okr. započelo u vrijeme kada se ona nije nalazila na mjestu događaja. Zatim su II. i III. okr. sačinili Izvješće ophodnje za navedeni dan u kojem su neistinito naveli da je službenim vozilom upravljala IV. okr., a potom je I. okr. o događaju neistinito izvijestio neposredno nadređenog načelnika Policijske postaje Vrbovsko. Na opisani način su I., II., III. i IV. okr. gradonačelniku omogućili izbjegavanje prekršajne odgovornosti za uzrokovanje prometne nesreće u alkoholiziranom stanju."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2024 16:30