IMAO PAKLENI PLAN

Ovako se ubojica iz Sopota branio na saslušanju: ‘Nisam opasan, prestar sam da ikoga ubijem. Ne mogu ni držati pištolj...‘

Nesretna žena dva tjedna prije tragedije prijavila ga je policiji za prijetnje. Dobio je mjere opreza zabrane približavanja...

Ubojstvo u Sopotu u Novom Zagrebu 

 Marko Todorov/Cropix

Nakon stravičnog zločina u novozagrebačkom Sopotu, kada je 71-godišnji J.B. ubio iz ilegalnog pištolja V.B.(60) s kojom je kratko bio u vezi, doznalo se ga je nesretna žena dva tjedna prije toga prijavila policiji za prijetnje.

Uslijedilo je to, naime, nakon što je od zajedničkog prijatelja doznala da se J.B. ne miri s prekidom veze te da okolo govori da će nabaviti pištolj i ubiti je. U međuvremenu joj je i neprekidno dolazio na posao, zvao je telefonom i tražio da se pomire pa ga je i blokirala, a zagrebačka policija je 71-godišnjaka odmah po dojavi i uhitila te ga uz kaznenu prijavu za prijetnje smrću predala pritvorskom nadzorniku. Općinsko kazneno državno odvjetništvo je odmah odradilo i svoj dio posla. Uz njegov pristanak pretraženi su mu i stan i auto, međutim vatreno oružje nije pronađeno.

- Ne smatram se krivim. Moguće da sam malo pretjerao u komunikaciji sa V., ali s moje strane nema nikakve opasnosti da bih nešto napravio. (...) Nisam opasan. Bio sam samo nepromišljen. Prestar sam i nisam uopće sposoban ubiti nekog. Nisam u stanju niti držati pištolj - dio je obrane koju je J.B. iznio u tužiteljstvu prije dva tjedna, i koje je za njega zatražilo određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora.

Međutim, s obzirom da dotad nikad nije imao problema sa zakonom i da je stariji od 70 godina, dežurna sutkinja istrage Županijskog suda u Zagrebu je na ročištu za pritvor kontaktirala oštećenu V.B. i upitala je li suglasna da se 71-godišnjaka ne šalje u pritvor, nego da mu se odrede mjere opreza zabrane posjećivanja njezinom kafiću te zabrane prilaska njoj na 100 metara. Žrtva se odmah s tim prijedlogom složila, nastavivši živjeti u uvjerenju da joj taj muškarac doista neće nauditi.

A da doista nema nikakve namjere počiniti zločin, J.B. je dodatno uvjeravao i istražnu sutkinju nakon što je, čim su mu izrečene mjere, rekao za kraj: "Ispričavam se i pridržavat ću se mjera opreza. Hvala vam".

Da li je to tada iskreno mislio ali se u međuvremenu predomislio, ili je pak ćitavo vrijeme u glavi imao plan da će likvidirati svoju žrtvu, vjerojatno se nikada neće doznati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 15:08