STRAŠAN ZLOČIN

Novi detalji o nezapamćenom masakru: Šesterostruki ubojica hladnokrvno pobio ljude, sjeo u kafić i izgovorio šokantnu rečenicu

Nakon počinjenog masakra, Krešimir P. vratio se u kafić Daruvar, pa odložio pištolj na stol...

Krešimir P. (gore lijevo)

 Željko Hajdinjak, Željko Puhovski/Cropix

Umirovljeni policajac Krešimir Pahoki (51) u ponedjeljak je u Daruvaru oko 10 sati ušao u Dom za starije Vianey i ubio svoju majku i još petero ljudi, a ranio još šestero njih. U Domu je tada bilo 20 starijih štićenica te medicinska sestra, tehničar i ravnateljica Doma Ana Ivandekić.

Dvoje nastradalih uspjelo je pobjeći počinitelju, kako smo doznali, a zaštitu su našli u papirnici Dantkom prekoputa ceste i tamo dobili pomoć vlasnika Antonija Demetra. Kada je Jutarnji list stigao u Daruvar u ponedjeljak oko podneva, trgovac Demeter je trgovinu zatvorio, a priznao nam je da šok proživljava tek sada kada je adrenalin popustio.

- Čuo sam nekakvu buku, ali nisam tome pridavao pažnju do trenutka kad je dvoje iz Doma ušlo i sakrilo se tu iza. Djelatnik Doma imao je prostrjelnu ranu na trbuhu, a medicinska sestra krvavo oko. Vidio sam počinitelja kroz prozor kako nakon svega mirno odlazi prema kafiću. Odmah sam nazvao policiju i rekao gdje je - rekao je trgovac za Jutarnji.

Drugi susjed, 60-godišnji Željko koji je bio u obiteljskoj kući malo niže u ulici, rekao nam je da je čuo šest pucnjeva, potom još dva, a onda tišinu. Nije htio nagađati o motivima tragedije, ali je istaknuo da počinitelja poznaje.

image
Zeljko Puhovski/Cropix
image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

- Znam samo da je policija s njim već imala posla, a ja ga se sjećam otkako je bio mlad. Uvijek je bio čudan - kaže. Navodno je sin rijetko posjećivao svoju majku u Domu za starije, a među njima nije bilo razmirica.

U 10.10 sati policija je stigla na mjesto događaja, počinitelja ubrzo uhitila kod kafića i policijskom vrpcom ogradila Ulicu Ivana Mažuranića u kojoj se nalazi Dom za starije. Počinitelj je ulovljen blizu kafića Daruvar, gdje je nakon pokolja navodno mirno sjeo.

Prema neslužbenim informacijama, Krešimir Pahoki je navodno, kao, uostalom, gotovo svaki dan, neposredno prije krvavog pohoda sjedio ispred dućana u Donjem Daruvaru i pio pivo. U jednom trenutku došao je iza vatrogasnog doma i zamolio domara da njega i još jednog prijatelja odveze do grada. Domar mu je rekao da ne može jer ima posla.

- Mislio sam da treba do bankomata ili nešto slično. Na pamet mi nije padalo da namjerava napraviti nešto takvo. I onda čujem ovo. Ne znam što bih vam rekao, u šoku sam - drhtavim je glasom izjavio domar za Mojportal.hr.

image

Vatrogasni dom i trgovina koje je pohodio Krešimir P.

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Spomenik žrtvama fašizma kod kojeg se Krešimir P. okupljao sa svojim prijateljima i poznanicima

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Prema informacijama tog portala, Krešimirova je majka već deset godina bila u Domu za starije i nemoćne Vianey. Navodno je Krešimir danas najprije došao do kafića Daruvar, gdje je naručio sebi piće te počastio goste koji su u tom trenutku bili ondje. Bio je, kažu, potpuno miran i samo je rekao: "Idem nešto obaviti". Naravno, nitko nije niti pomišljao da će u Daruvaru uskoro uslijediti nezapamćena tragedija.

Nakon počinjenog masakra vratio se u lokal, odložio pištolj na stol i rekao: "Sad sam ih sve ukok‘o".

Ispred Doma koji je opkolila policija, kako smo vidjeli na mjesta događaja, okupile su se obitelji štićenica, a ni nekoliko sati nakon tragedije nisu imale informacije o tome tko je u ubilačkom pohodu Daruvarčanina stradao, a tko preživio. Svih 20 štićenica Doma su žene, uglavnom starije od 75 godina, a neke među njima nisu pokretne.

- Je li moja baka u redu, je li živa - ispitivala je policajca jedna djevojka ispred Doma. Policija je, kako smo poslije doznali, telefonima i mailom tek kasnije popodne kontaktirala sve članove obitelji stradalih i ozlijeđenih.

Ministar socijale Marin Piletić, nakon što je stigao u Daruvar, na pitanje novinara zašto su obitelji toliko dugo morale čekati da doznaju sudbinu članova iz doma, rekao da su "službe morale obavljati svoj posao istrage".

Kako se točno odvijao ubilački pohod Krešimira Pahokija, otprije poznatog policiji zbog obiteljskog nasilja i remećenja javnog reda i mira u stanju pijanstva, teško je doznati. Medicinska sestra, zaposlenica doma koja je uspjela pobjeći do trgovine, novinarima je rekla da se "spasila sakrivši se ispod kreveta".

- Slagala sam lijekove i čula rafale. Spasili smo se ispod kreveta. I tu je šef pobjegao kroz prozor. Ana (ravnateljica doma, op. a.) samo je vikala: ‘Bježite, djeco!‘ Pobjegli smo kroz prozor pa kod Antonija u knjižaru. Nisam ranjena. Samo želim kući svojoj djeci - govorila je kroz suze. Počinitelja ni stradale, rekla je, nije vidjela.

image
Zeljko Puhovski/Cropix
image

Premještanje štićenika Dom za starije Vianey

Zeljko Puhovski/Cropix

Dok smo bili ispred Doma za starije, preminule je prevozilo pogrebno poduzeće, a ozlijeđeni su prevezeni u dvije bolnice, Županijsku bolnicu u Pakracu i bolnicu u Virovitici, u kojoj je šesta žrtva podlegla ozljedama. Preostale štićenice Doma premjestili su u obližnji Veteranski centar Daruvar.

Malo iza 14 sati, kada smo stigli u Veteranski centar, zatekli smo nekoliko vozila Hitne pomoći kako prevoze štićenice iz pakračke bolnice. Tu su ih preuzimali medicinski tehničari i djelatnici Veteranskog centra te odvodili u sobe. Većina je zaprimljenih štićenica, kako smo vidjeli, starija od 80 godina, u stanju šoka i nismo s njima uspjeli ostvariti kontakt. U Veteranski centar stizale su i njihove obitelji, tražeći da ih vide i uvjere se da su u redu.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Policija je pretresla dom Krešimira P.

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Jedna nam je djelatnica doma, koja nije bila tamo u vrijeme tragedije, rekla da od ukupno 20 štićenica, do kraja dana tu planiraju premjestiti njih 12.

- Ja nisam bila u smjeni, zvali su me naknadno. Ne znam puno detalja, ali sada je prioritet da zbrinemo ostale štićenice i obavijestimo obitelji - rekla je za Jutarnji.

Šestero je ljudi, ponovimo, preminulo u ubilačkom pohodu, pet štićenica i jedan djelatnik. Tri su štićenice zadržane u bolnici, a dvije su u životnoj opasnosti, kako doznajemo. Pomoć je zbog šoka zatražila i ravnateljica Ana Ivandekić.

Kirurg u pakračkoj bolnici Branko Sudar rekao je da je četvero pacijenata u bolnicu stiglo s prostrjelnim ranama prsa i ozljedama glave.

- Dvoje pacijenata je operirano, a jedna je osoba od pucnjeva imala lakše ozljede te je otpuštena iz bolnice - rekao je.

Do kraja dana policija nije potvrdila točne motive iza ubilačkog pohoda. U Daruvar je stigao i glavni državni odvjetnik Ivan Turudić, koji je izrazio sućut obiteljima stradalih, kao i glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

image

Davor Božinović (drugi zdesna)

Nikola Blazekovic/AFP
image

Marko Marušić, bjelovarsko-bilogorski župan

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Ivan Turudić

Zeljko Hajdinjak/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. srpanj 2024 01:56