SUĐENJE ŽELJKU DOLAČKOM

'Našli smo dva traga na sefu, a jedan je bio od pile'

 
Željko Dolački na suđenju
 Ranko Šuvar / CROPIX

- Postoji razlika između izuzimanja i oduzimanja. Odlukom tužitelja sef je privremeno oduzet tek 8. travnja. Vještačenje je tada rađeno po nalogu tužiteljstva i tada nisu trebali biti prisutni kriminalistički tehničari - rekao je u četvrtak načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a Antonio Gerovac svjedočeći na suđenju za pljačku zlata iz sefa u zgradi Kriminalističke policije u Heinzelovoj u travnju 2016.

Za pljačku zlata i novca iz sefa u svojem uredu sudi se Željku Dolačkome, tadašnjem šefu Službe organiziranoga kriminaliteta, dok je Gerovac u vrijeme pljačke bio šef posebno osnovane radne skupine koja je radila na rješavanju pljačke. Tijekom suđenja najveće kontroverze pojavile su se oko toga je li sef nakon što je otkrivena provala bio pravilno uskladišten, odnosno je li, što tvrdi obrana, postojala mogućnost manipulacije tragovima koji su s njega izuzeti, a koji terete Dolačkoga. Gerovac je u četvrtak ispričao kako je sef odmah nakon provale prenesen u corporu, a tri dana kasnije, 8. travnja, s njega su skidani dodatni tragovi jer forenzičari nisu imali dovoljno materijala.

- Vještakinja iz CKV-a me nazvala 7. travnja i rekla kako su našli dva traga i da jedan potječe od pile. Međutim, rekla je da nemaju dovoljno materijala pa trebaju uzeti još. To je obavljeno 8. travnja, a tužiteljstvo je privremeno oduzelo sef. Kolegica je sve tragove izuzimala po pravilima. Imala je zaštitno odijelo i rukavice. Svaki trag je uzet s posebnim setom pribora - rekao je Gerovac, na što je Dolački rekao kako sef nije izuzet tijekom očevida, a da je vještakinja tragove uzimala bez prisutnosti kriminalističkih tehničara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 23:51