TEŠKE SUDBINE

Hrvatski pomorci u kazamatima: Bekavac i Laptalo nisu jedini, dvojica su skončali živote u egipatskim zatvorima

Kristo Laptalo bio je oslobođen optužbe ali je umro od posljedica boravka u grčkom zatvoru u kojem je proveo godinu i pol

Kapetan Kristo Laptalo kojeg grčki policajci privode na sud (arhivska fotografija)

 Duje Klarić/Cropix

Presuda od 30 godina zatvora hrvatskom kapetanu Marku Bekavcu (61), u slučaju kad bi postala pravomoćna, a za vjerovati je da će ipak biti oborena na višem sudu, za njega bi praktički značila smrtnu kaznu, a možda i polagano umiranje u kazamatima kakvu je zadesila još dvojicu hrvatskih pomoraca.

Jedan od njih bio je Anton Belić pomorac iz Lopara na Rabu koji je preminuo 4. studenog 2003. godine u egipatskom zatvoru El Qantar. Belić je bio uhićen u listopadu 1985. godine kad je u egipatskom vodama na brodu "Bribir" tadašnje "Jugolinije" u njegovoj kabini otkrivena torba sa 15,6 kilograma opijuma, čija je vrijednost bila procijenjena na pola milijuna američkih dolara. Belić je tvrdio da mu je droga podmetnuta. Belić je prvo bio osuđen na doživotni zatvor, ali jedino što se uspjelo je da mu je kazna smanjena na 20 godina, ali nije dočekao odsluženje kazne.

Prije svega jer su prvih godina uvjeti u zatvoru Abu Zaabal bili nehumani, u što se uvjerio i autor ovog teksta kada ga je sa suprugom Nadom i odvjetnikom Krešimirom Krsnikom, koji je pokušao zastupanjem "pro bono" i prisustvom pred egipatskim sudom ishoditi povoljniji ishod za hrvatskog kapetana. Belić, koji je tada u pedesetima izgledao barem 20 godina starije, bio je potpuno sijed, smješten u ćeliji s više od 20 zatvorenika koji su spavali na neudobnim madracima na betonskoj podlozi. Tadašnji predsjednik Svjetskog žrtvoslovnog društva Zvonimir Šeparović bio se pojavio na egipatskom Vrhovnom sudu kad se odlučivalo o Belićevoj žalbi, a i kasnija nastojanja hrvatske diplomacije da Belić dobije pomilovanje tadašnjeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka nisu urodila plodom.

Osim Belića u egipatskom zatvoru El Quantar 20. prosinca 1993. godine život je skončao još jedan hrvatski pomorac, Zagrepčanin Stanislav Kramar (64), koji je izdržavao kaznu u istom zatvoru kao i Belić (kamo je Belić bio premješten iz zatvora u Abu Zaabalu) i koji je i pokopan u Egiptu. Kramar je bio zapovjednik broda "Salomina I" koji je plovio pod libanonskom zastavom na kojem je 18. studenog 1983. godine pronađeno 8 tona hašiša zbog čega je bio osuđen na 25 godina zatvora. Droga je otkrivena u luci Port Said, a tijekom plovidbe brod je promijenio vlasnika, novi vlasnik bio je Egipćanin kao i posada, a Kramar je bio jedini stranac na brodu. Tek kad je bila donesena presuda dan mu je na uvid brodski dnevnik, a on je cijelo vrijeme suđenja tvrdio da je žrtva zavjere brodovlasnika i posade, ali ništa nije pomoglo. Belić koji je bio sa Kramarom u zatvoru pisao je kako je alarmirao liječnike kad se Kramaru pogoršalo zdravstveno stanje, ali su kaže, reagirali prekasno.

Kristo Laptalo (66), dubrovački pomorac koji je bio uhićen u Grčkoj i nakon duge pravne bitke bio oslobođen zbog krijumčarenja droge, preminuo je 22. srpnja 2015. godine od posljedica teške bolesti, među ostalim i od zatvorskih uvjeta i neizvjesnosti da će biti osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu.

Grčka policija je u srpnju 2007. godine privela Laptala uz optužbu da je švercao kokain. Na njegovom brodu Coral Sea pronađen je 51 kilogram ove opojne droge. Nakon godinu i pol dana istraga je završila ishodom za kojeg su Dubrovčani otpočetka govorili da je jedini moguć - Laptala su grčke vlasti pustile na slobodu nakon što je dokazano da za drogu na svom brodu doista nije znao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 22:49