DONESENA ODLUKA

Bivši policijski šef, osuđen za spektakularnu krađu zlata iz svog ureda u Heinzelovoj, tražio izlazak na slobodu; Sud ga odbio

Visoki kazneni sud potvrdio odluku da Željko Dolački ne može na uvjetnu slobodu

Željko Dolački

 Damjan Tadić/Cropix

Niti četiri i pol godine otkad je, tada nepravomoćnom presudom zagrebačkoga Županijskog suda, poslan u zatvor, bivši načelnik Službe organiziranoga kriminaliteta zagrebačke policije Željko Dolački ne priznaje da je izveo spektakularnu pljačku zlata iz sefa svoga ureda u Heinzelovoj ulici u Zagrebu.

Njegovo negativno očitovanje o krivnji pred stručnim službama kaznionice u kojoj služi zatvorsku kaznu od šest godina rezultiralo je, međutim, time da mu je nedavno odbijen prijedlog za prijevremeno puštanje iz zatvora, a odluku da Dolački ne može na uvjetnu slobodu sada je potvrdio i Visoki kazneni sud. Naime, kako se da iščitati iz odluke, za sudove je bilo sporno to da je Dolački, koji je prijevremeno puštanje zatražio nakon što je već odslužio više od 2/3 kazne, i dalje nekritičan prema počinjenom djelu, ali i da je preostali dio neizdržane kazne od godinu i pol prevelik u odnosu na cijelu kaznu da bi Dolački već bio pušten.

Dolačkom "nije pomoglo" niti negativno mišljenje kaznionice o njegovu prijedlogu da ga se pusti, premda mu je iz pojedinačnog programa izvršavanja kazne dana ocjena "uspješan", te je procjena mogućnosti da se puštanjem iz zatvora ponovno bavi kriminalom ocijenjena kao "niže vjerojatna". ​Dolački je kao jednu od mogućnosti za izdržavanje preostalog dijela izrečene kazne na slobodi naveo da se ona dopusti uz elektronički nadzor, odnosno uz stavljanje elektroničke narukvice, međutim svi su takvi prijedlozi odbijeni.

"S obzirom na izneseno, okolnost da zatvorenik Dolački prema izvješću Probacijskog ureda ima osiguran postpenalni prihvat kod majke te isticanje mogućnosti provođenja elektroničkog nadzora za vrijeme uvjetnog otpusta, nemaju onaj značaj koji im žalitelj nastoji pripisati i ne dovode s uspjehom u sumnju naprijed navedena utvrđenja i zaključak prvostupanjskog suda o osnovanosti prijedloga za uvjetni otpust", naveo je Visoki kazneni sud i odbacio žalbu Dolačkoga na raniju odluku da mu se uskrati prijevremeni otpust.

Presudom zagrebačkoga Županijskog suda, koju mu je u veljači 2019. izreklo vijeće kojim je predsjedala sutkinja Maja Štampar Stipić, Dolački je bio nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora te mu je bilo naloženo da vrati 3,3 milijuna kuna, a što je vrijednost novca i zlatnih poluga koje je otuđio simulirajući provalu u sef u vlastitom uredu u Heinzelovoj ulici.

Budući da mu je bila izrečena kazna veća od pet godina zatvora, Dolačkom je pravnim automatizmom bio određen istražni zatvor, a sam se javio u Remetinec dva dana nakon presude i otada je iza rešetaka. U veljači 2021. Vrhovni sud je potvrdio osuđujuću presudu te je Dolački upućen na izdržavanje kazne u Glini, a nedavno je prebačen u Lipovicu.

Inače, jedan od ključnih dokaza protiv Dolačkoga bila je snimka nadzornih kamera iz trgovačkoga centra nedugo prije pljačke na kojoj je viđen kako kupuje pilu za metal, a što je on isprva, ne znajući da je snimljen, negirao. Na suđenje je pak donio pilu za koju je tvrdio da je ona koju je kupio, no datumi na pili su ga demantirali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. kolovoz 2024 09:05