JEZIVO

Bivši policajac i još dvojica seksualno iskorištavali susjedovu duševno bolesnu kćer: ‘Nisam znao da je to zabranjeno‘

Osuđeni su na po dvije godine zatvora, a kao olakotna okolnost uzeto im je i sudjelovanje u Domovinskom ratu

ilustracija

 Robert Fajt/Cropix

- U to vrijeme radio sam kao policajac i točno je to što me se tereti i jako mi je žao. Nisam znao da je to zabranjeno i da se to ne smije. Nisam znao ni da je ona psihički bolesna osoba jer se ponašala normalno kao i drugi ljudi, ali sam znao da ima epilepsiju. Međutim, nije istina da smo se svaki dan seksali nego smo imali 12 spolnih odnosa u četiri mjeseca. Oni nisu bili nasilni. I točno je da sam pritom koristio pendrek kako bi ju zadovoljio (...) Bila je prosječna seoska cura – rekao je među ostalim u svoju obranu bivši policajac V.G. (54) kojem se na jednom Općinskom sudu u zemlji, uz još dvojicu mještana, sudilo za spolni odnošaj bez pristanka s kćeri njihova susjeda i kućnog prijatelja. Radi se, inače, o duševno bolesnoj osobi s mentalnom retardacijom koja je lišena poslovne sposobnosti jer se ne može sama brinuti za sebe.

Osim policajca, traktorist I.G. (66) te poljoprivrednik D.K. (44) također su optuženi da su na isti način iskoristili nemoćnu djevojku, ali oni su u cijelosti negirali krivnju te seksualni/e odnos/e.

Sud ih je odlučio sve redom jednako kazniti osudivši nepravomoćno svakog na po dvije godine zatvora te solidarno plaćanje preko 3800 eura sudskih troškova, u što su uključena dva vještačenja i sudski paušal.

Druga dvojica optuženika su, pak, tvrdila da s tom susjedom nisu imali apsolutno ništa, da nikada nisu bili niti nasamo, a kamoli intimni te da nisu znali za njezine psihičke probleme. Jedan je kazao da su se tek usput susretali na pašnjaku s ovcama, dok se drugi branio da je u tom periodu imao problema s prostatom te da je bio i operiran pa samim time nesposoban za seks.

Žrtva, čiji kvocijent inteligencije razvojno odgovara djetetu od 9 do 12 godina je, pak, detaljno opisivala što su joj radili, što je vidjela i na što je nagovarana te da su seksualni odnosi s policajcem trajali sve dok njezin otac 2014. za to nije doznao.

Sva trojica osumnjičenih su pokušavala uvjeriti institucije da žrtva u kritično vrijeme od 2012. do 2014. nije bila psihički bolesna te da, ako je i bila, oni to nisu mogli uočiti. Međutim, vještaci koji su bili angažirani na slučaju ustvrdili su suprotno, odnosno da su njezine mentalne smetnje morale biti vidljive osobama koje je poznaju.

Za sud je utvrđena situacija, nakon provedenog niza dokaza i saslušanja svjedoka, jasna te smatraju da su sva trojica optuženika bezobzirno i iz koristoljublja seksualno iskoristili žrtvu koristeći je bez imalo empatije kao čisti objekt zadovoljenja vlastite pohote, ne mareći za njene osjećaje.

- Dokazano jest da zbog duševnog poremećaja oštećena kao žrtva nije bila svjesna svoje uloge kao seksualnog objekta za njihovo libidonozno zadovoljenje. Kao olakšavajuće okolnosti na strani optuženika sud je uzeo u obzir da su bili neosuđivani, dvojici sudjelovanje u Domovinskom ratu te odlikovanje spomenicama, ali i činjenicu da su svi roditelji – naveo je sud u obrazloženju presude.

A kao otegotne okolnosti im je uzeta u obzir duševna smetnja žrtve, duljina spolnog zlostavljanja kroz dvije godine, činjenica da je dvojici optuženih žrtva prva susjeda s čijim su ocem u svakodnevnom kontaktu pa su time "pokazali posebnu bezobzirnost i moralnu izopačenost". Za bivšeg pak policajca otegotno je to što se od njega očekivalo da "štiti sigurnost i povjerenje građana i da im pruža pomoć, a ne da ih spolno iskorištava".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 18:46