STOP PETARDE

Ovo su žrtve blagdanskih pucnjeva o kojima se ne priča previše: ‘Bilo je i slučajeva masovnog pomora‘

No, može biti čak i gore od toga - ako buka vatrometa odjekuje u vrijeme kada ptice imaju mlade

Ilustracija

 Marcin Mierzejewski/Panthermedia/Profimedia

Kada govorimo o buci koja nastaje od peradi i vatrometa, spominje se u prvi mah samo one koje najviše vidimo da pate: ljudi i naši ljubimci. No, pati još mnogo životinja - zapravo, buka dovodi do panike kod puno životinjskih vrsta, a među njima su i ptice. Pošto rijetko kada nakon vatrometa ulice osvanu pune mrtvih ptica, često nismo svjesni koliko je njima ovakva buka strašna.

No, bilo je masovnih stradavanja. recimo, u gradu Beebe u američkoj državi Arkansas u 2011. godini je uslijed vatrometa stradalo oko 5000 ptica, a 2021. godine u Rimu njih nekoliko stotina.

- Tijekom leta uslijed panike i stresa ptice su dezorijentirane te je znatno veći rizik od sudara sa zgradama, drvećem ili nekim drugim preprekama jer se vatromet odvija u uvjetima smanjene vidljivosti za danje vrste ptica. One zbog stresa uzrokovanog bukom mogu odletjeti na udaljenosti i do 15 kilometara, a time dolazi i do nepotrebnog trošenja energije, što je značajan problem u zimskim uvjetima kada je većini vrsta teže pronaći hranu. Dodatno, mogu postati lak plijen ili se ozlijediti - kaže ornitolog Louie Taylor iz udruge BIOM.

No, može biti čak i gore od toga - ako buka vatrometa odjekuje u vrijeme kada ptice imaju mlade.

- Uplašeni roditelji mogu napustiti svoja gnijezda, pa malene ptice umru. Kod nekih vrsta poput roda, ptići uslijed panike mogu iskočiti iz gnijezda te time preminuti. Zabrana vatrometa bi se trebala provesti u i u blizini svih zaštićenih područja, važnih odmarališta i noćilišta ptica, te važnih gnjezdilišta ugroženih vrsta - smatra Taylor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 07:31