LAKO JE

Pronašli ste pticu s prstenom na nozi? Evo kome se možete javiti ako joj želite pronaći vlasnika

Dvije su adrese, a prijava ovisi o tome je li riječ o golubu ili nekoj drugoj vrsti

Ilustracija

 Damjan Tadic/Cropix

Čest je to scenarij: ljudima na balkon sleti ptica koja ima prsten na nozi. Daju joj vode i razmišljaju kome da jave, jer je ptica očito nečija. Kad netko objavi na društvenim mrežama fotografiju ptice i pita za savjet što napraviti, mnogo je prijedloga. No, ono što treba napraviti je vrlo jednostavno - javiti se Zavodu za ornitologiju pri Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) koji vode Hrvatsku prstenovačku centralu. Njihova mail adresa je Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

- Pošaljite im lokaciju i datum kada ste pticu pronašli te kod s prstena. Taj jedinstveni kod je zapravo najvažniji jer se preko njega u bazi podataka može vidjeti gdje i kada je ptica prstenovana. Na neke veće vrste stavlja se i plastično prstenje u boji. Ako prijavljujete takav prsten, svakako naglasite boju prstena i boju znakova na njemu. Svaka država za određenu vrstu ima svoju kombinaciju boja - savjetuju stručnjaci iz udruge BIOM.

Ako je ptica na kojoj se nalazi prsten gradski golub, radi se o ptici iz uzgoja i u tom se slučaju njen pronalazak ne prijavljuje centrali, jer oni prikupljaju podatke isključivo za divlje ptice. Za golubarske prstenove treba se javiti Hrvatskom savezu klubu uzgajivača golubova listonoša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. kolovoz 2024 13:14