SUPTILNO

Kako znati voli li nas mačka? Ovih osam znakova govori da smo joj jako dragi

Između ostalog, one predu kako bi pokazale razne osjećaje, a najčešće je to znak pokazivanja naklonosti

Happy man with his pet cat on sofa at home in the living room,Image: 20700

 -/wavebreak/profimedia

Uvriježeno je mišljenje da mačke ljude vide sam kao ‘batlere‘ i ‘otvarače konzervi‘, što je točno, ali nas one uz to i vole. Svaki vlasnik neke od ovih čupavica reći će kako se ovi ljubimci vežu uz svoje ljude, premda to ne pokazuju tako očito kao, recimo, psi.

Kako znati voli li nas mačka? Kako navode dobri poznavatelji ovih ljubimaca, volonteri osječke Udruge Devet života, nekoliko je jasnih znakova.

Lizanje (čišćenje)

Vaša koža je ugodno slana, no to nije jedini razlog zašto vas tu i tamo vaša mačka voli liznuti. Osim što se tako dotjeruju, ovim načinom mačke stvaraju i bliske veze, baš kao što i majka radi sa svojim mačićima. Kada vaša draga mačka pred vama njeguje svoje krzno, time vam jasno pokazuje da vas vidi kao dio svoje obitelji. U isto vrijeme vam poručuje da joj se jako sviđate. Ako vam vaš ljubimac pokazuje ovakvo ponašanje, možete se osjećati sretno i počašćeno.

Predenje

Mačke predu kako bi pokazale razne osjećaje, a najčešće je to znak pokazivanja prijateljske nastrojenosti i ljubaznosti. Mačke i njihovi mačići također tako komuniciraju. Čak i ako vaša mačka prede s vama kako bi izrazila neugodne osjećaje, poput stresa, bolesti ili gladi, to je još uvijek dokaz da vas vaša mačka vidi kao važnu osobu koja joj može pomoći.

Otkrivanje trbuha (prevrtanje)

Kad se vaša mačka prevrne na leđa i pokaže vam svoj trbuščić, to je prikaz najdubljeg povjerenja. Kako? Zato što namjerno izlaže svoj ranjiv položaj, ali vam poručuje da zna da ju nećete povrijediti te da je uz vas sigurna. Također, to je i znak da želi malo pozornosti. No, pripazite i nemojte ovaj položaj mačke miješati s onim psećim koji je ujedno i poziv za maženje. Neke mačke će vam samo htjeti pokazati trbuščić, no ne i poručiti vam da ga smijete dirati.

Trljanje glave o vas

Ako se vaša mačka trlja glavu o vas ili vas mazi svojim nosom po tijelu ili ramenima, prsima ili bedrima ona tako želi prenijeti svoj miris na vas, tako da se vaši pojedinačni tjelesni mirisi pomiješaju. Pri tome se radi o određenom teritorijalnom ponašanju. Mačka ili mačak želi da vi mirisom signalizirate ostalim mačkama: već imate svoju mačku i ona stoji vjerno uz vas. Time vaša mačka govori vama i vanjskom svijetu: “Moj, a ne tvoj!”

Položaj repa (u obliku upitnika)

Kada je rep mačke u obliku upitnika on poručuje “Volim te!”. Također, ako se repić nalazi u uspravnom položaju, to ukazuje na ljubav i povjerenje.

Mjaukanje

Iako glasanje može izražavati probleme u ponašanju, bol, napetost, stres i oboljenja (gluhoća, senilnost, demencija, poremećaji štitnjače, poremećaji središnjeg živčanog sustava, visok krvni tlak i slično), mijaukanje je dio normalnog spektra ponašanja kod mačaka. To je pozitivni pokazatelj da je mačka dobro i da ju njen vlasnik jako cijeni. Uvijek obratite pažnju na okolnosti i razvijte osjećaj senzibilnosti za stanje vašeg najdražeg kućnog ljubimca. Također treba imati na umu da su neke pasmine posebno komunikativne. U tom slučaju komunikativnost smijete poticati pozitivnim reakcijama s vaše strane. Ako ste u nedoumici, trebate pitati vašeg pouzdanog veterinara da li komunikacijska sposobnost vaše mačke ima pozitivnu ili negativnu pozadinu.

Spavanje u vašoj blizini

Ako vaša mačka kao mjesto za svoj drijemež ne odabire za to predviđeno mjesto u košari za mačke, nego legne na pisaći stol ili vas želi uvjeriti da posao ostane posao i da legnete s njom na kauč ili u krevet, možete tada biti sigurni da vas mačka voli. Ona to pokazuje time što želi biti u vašoj blizini.

Gnječenje po tijelu (pumpanje šapicama)

To gnječenje potječe iz vremena kada je vaša mačka bila mačić i kada je tako željela stimulirati protok mlijeka kod svoje majke. Ako je vaša mačka u poodmakloj dobi, gnječenje ukazuje na apsolutno zadovoljstvo, radost i veliko poštovanje prema vama. To čini gnječenje jednim od najvećih dokaza ljubavi koji mačka može dati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. kolovoz 2024 05:03