LAKO SE ZARAZE

Kako najbolje mačke zaštititi od njihovih najčešćih parazita? Uopće nije teško

Prvo se pojavljuju u crijevima, ali se mogu proširiti i na jetru, krvotok i pluća
 Daria Kulkova/Alamy/Alamy/Profimedia

Većina mačaka dobije gliste bar u jednom trenutku života i, koliko god nam bili odbojni, moramo se pomiriti s tim da ćemo ih vidjeti u mačjem wc-u. Riječ je o najčešćem parazitu među ovim životinjama.

Prvo se pojavljuju u crijevima, ali se mogu proširiti i na jetru, krvotok i pluća. Duge su između 5 i 15 centimetara, a za mačiće mogu biti kobni. Kako pišu volonteri udruge Devet života, maleni se najčešće zaraze kada progutaju jajašca koje sadrže ličinke. Jaja završe u mačkama preko njihovog plijena, kao što su glodavci, ptice, žohari ili gliste. Također mogu živjeti u izmetu zaraženih mačaka ili u zemlji. Gliste se uglavnom prenose mačićima preko majčinog mlijeka koje je zaraženo ličinkama.

Vanjske mačke su najviše izložene riziku zaraze, ali ni kućne mačke nisu imune i potpuno sigurne. Mogu pojesti zaražene insekte koji sadrže ličinke u svojim tijelima. U fekalijama zaraženih mačaka mogu ostati jajašca i ako se nalaze u kutiji za nuždu mogu zaraziti druge mačke i ljude.

Pojava glisti, kažu iz udruge, je lako prepoznatljiva. U mačjoj stolici ili u sadržaju onoga što povrati vidjet ćemo gliste koje su poput konca. No, čak i ako ih (još) nismo vidjeti, simptomi su tu. Mačićima će se zaokružiti trbuh i osjećat će pritisak.

Gliste uzimaju hranu koju mačići unose, pa će inficirana mačka zapravo biti pothranjena i ostatak tijela će izgledati mršavo. Ostali simptomi su povraćanje, proljev, gubitak težine, loš apetit i dlaka bez sjaja.

Iako su mačići najviše izloženi riziku, ako se ne liječi gliste se mogu umnožiti i stvoriti crijevna začepljenja u bilo koje mačke, što uzrokuje ozbiljan zatvor, a u težim slučajevima i prolaps rektuma. Stoga je prevencija, ali i redovno "čišćenje" od parazita potrebno.

- Potražite preparat za suzbijanje crijevnih nametnika kod svog veterinara ili u pet centrima i dajte ga prema uputi svojoj mački. Zaštita s pravom prevencijom i čistim okolišom zadržat će mačku i skrbnika u sigurnoj zoni - poručuju iz udruge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 07:56