RIJEČ STRUČNJAKA

Evo kako kod kuće možete otkriti je li vas pas dehidriran i što učiniti

Voda se može izgubiti mokrenjem, dijarejom ili povraćanjem, a to je problem jer dehidracija dovodi do gubitka sposobnosti regulacije tjelesne temperature

Ilustracija

 Joe Klamar/Afp

Iz VET centra Crikvenica objavili su vrlo važnu informaciju za vlasnike pasa u ovo doba godine. Upozorili su ih da budu posebno oprezni kada se radi o dehidraciji pasa. Do nje dolazi kada oni izgube više tekućine nego što unesu. Voda se može izgubiti mokrenjem, dijarejom ili povraćanjem. Kada pas postane dehidriran, gubi sposobnost regulacije tjelesne temperature. Dehidracija također uzrokuje neravnotežu elektrolita, stoga dehidrirani psi često imaju nisku razinu natrija i kalija u krvi, a oni pomažu u funkciji mišića i aktivnosti živaca te su odgovorni za transport hranjivih tvari u stanicama.

Ovo su neki od njihovih savjeta kako kod kuće ustanoviti je li pas dehidriran:

• Test povlačenja kože - lagano povucite labavi dio kože na stražnjem dijelu vrata i zatim je pustite. Kod dobro hidriranih pasa, labava koža će se odmah vratiti u prvobitni položaj.

• Ljepljive i beživotne desni također su jedan od pokazatelja dehidracije.

• Suha njuška, koja bi u normalnim uvjetima trebala biti vlažna.

• Udubljene oči javljaju se kada se količina tekućine u jastučićima iza očiju smanji, što uzrokuje uvlačenje očiju u očnu šupljinu.

- Pripazite da Vaši ljubimci unose dovoljno tekućine, posebno tijekom ljetnih vrućina ili nakon fizičke aktivnosti. Također postoje preparati u obliku praška koji se ubace u vodu ili hranu, a sadrže elektrolite koje vaši ljubimci u ovim vrućim danima trebaju u većim količinama. Ako primijetite znakove dehidracije ili letargije obratite se Vašem veterinaru. Pravovremena reakcija može spriječiti ozbiljnije zdravstvene probleme - poručili su.

image

VauMijau banner

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 17:35