ŠOKANTNE BROJKE

Svake godine u ovo doba krivolovci na Balkanu poubijaju gotovo tri posto populacije prepelica

Oni ilegalno noću postavljaju elektronske odašiljače zvuka na livadama, poljima ili pašnjacima kako bi namamili cijela jata

Prepelica

 Maciej Szymanski/Udruga BIOM

Počela je sezona lova na prepelice u mnogim državama na balkanskom poluotoku. Nažalost, pod okriljem sezone lova odvija se i ilegalno ubijanje prepelica u krivolovu. Diljem Balkana koristi se ista ilegalna metoda: krivolovci noću postavljaju elektronske odašiljače zvuka na livadama, poljima ili pašnjacima kako bi namamili cijela jata prepelica koja sele na svoja zimovališta u Afriku. Ujutro krivolovci dolaze na polja puna namamljenih prepelica i započinju pokolj, objašnjavaju iz udruge BIOM.

Prema procjenama, svake godine samo na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Albanije ilegalno strada najmanje 160 tisuća prepelica. To je otprilike 2,5- 3 posto ukupne europske populacije te vrste koja već pokazuje negativan populacijski trend.

- Broj prepelica u Europi je desetkovan tijekom posljednjih nekoliko desetljeća zbog gubitka staništa i ilegalnog ubijanja na Balkanu i Mediteranu. Intenzitet elektroničkih vabilica koji se koriste na Balkanu ukazuje na to da se veliki dio populacije ove ptice selice ubija radi sporta i opskrbe crnog tržišta u Italiji- kaže Boleslaw Slocinski iz udruge Biom (Birdlife Croatia).

image

U nekim se područjima redovito pronalaze vabilice

Udruga BIOM

Elektroničke vabilice zabranjene su u većem dijelu svijeta. Međutim, nažalost, ilegalne metode namamljivanja elektroničkim uređajima za dozivanje još uvijek su uobičajene u južnoj Europi. Partnerstvo nevladinih udruga iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Albanije, koje zajednički rade na očuvanju ptica selica na Jadranskom preletničkom putu, predstavilo je kartu s označenim mjestima gdje je otkriven krivolov prepelica na Balkanu.

- Ilegalno ubijanje prepelica na Balkanu nije samo lokalni problem, već i europski. Vrsta je postala rijetka u svom sjevernom području rasprostranjenja zbog intenziviranja poljoprivrede. Stradavanje uzrokovano ilegalnim ubijanjem na migracijskoj ruti duž jadranskog preletničkog puta mogao bi dovesti do kolapsa srednjoeuropskih populacija prepelica - rekla je Justine Vansynghel, voditeljica projekta za očuvanje ptica selica priEuroNaturu, njemačkoj nevladinoj organizaciji za očuvanje prirode.

No, šokantna je informacija tko se bavi nezakonitim ubijanjem prepelica uz pomoć vabilica.

- To su prvenstveno lovno- turističke agencije i lovačka društva koja organiziraju lov na prepelice za strane lovce. Često otvoreno reklamiraju neograničene mogućnosti lova za svoje klijente - kaže Tibor Mikuška iz Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode.

Problem krivolova na prepelicu obuhvaća ne samo Hrvatsku, već i zemlje Balkana. U svakoj susjednoj državi korištenje vabilica je kazneno djelo. U Hrvatskoj kazneno djelo protuzakonitog lova opisuje članak 204. Kaznenog zakona.

- U Italiji,iz koje dolazi većina gostiju na krivolov prepelice, vabilice su također zabranjene. Zato, ako vabilice vidite, ne oklijevajte - nazovite policiju na 112 i dojavite im što ste našli - poručili su iz udruge BIOM.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 19:26