DOBRI REZULTATI

Bjeloglavi supovi i velike zvijeri u prošloj godini privukli 20 tisuća ljudi

Rad dvaju centara prepoznao je jedan trgovački lanac kroz kampanju koja promiče zaštićene životinjske vrste

Oporavilište za bjeloglave supove Beli





 

 Damir Skomrlj/Cropix

Na predstavljanju programa Javne ustanove Prirode u utorak je istaknuto da je Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove u Belom na Cresu i Centar za posjetitelje "Velike zvijeri" u Staroj Sušici lani obišlo 20 tisuća posjetitelja.

Programske aktivnosti u ovoj godini predstavile su županijska pročelnica za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Koraljka Vahtar Jurković i ravnateljica Prirode Irena Jurić.

Javna ustanova Priroda upravlja zaštićenim dijelovima prirode na području Primorsko-goranske županije, s 28 zaštićenih područja i ekološkom mrežom Natura 2000 te centrima u Belom i Staroj Sušici.

Rad dvaju centara prepoznao je jedan trgovački lanac kroz kampanju koja promiče zaštićene životinjske vrste, a od njih sedam četiri su s područja PGŽ - bjeloglavi sup, medvjed, vuk i ris.

JU Priroda dobit će preko kampanje donacije za nabavu hrane za cresko hranilište za supove te za novu opremu za praćenje velikih zvijeri u Gorskom kotaru. Priroda se u centru u Belom bavi očuvanjem strogo zaštićene vrste bjeloglavih supova, a od 2023. je i partner u europskome projektu LIFE SUPport, čiji je cilj dugoročni opstanak supova na Kvarneru i širenje populacije na povijesna gnjezdilišta. Projekt je počeo, u tijeku je promatranje i praćenje parova supova koji se gnijezde, a sustavom videonadzora na otoku Plavniku kamera je 1. ožujka snimila mladog ptića u gnijezdu.

U sklopu tog projekta radit će se na unaprjeđenju monitoringa i hranilišta, uvjeta gniježđenja i očuvanju populacije supova. Kako je rečeno, ove će godine "fokus biti na goranskim zaštićenim područjima, ponajprije na značajnim krajobrazima".

U Vražjem prolazu je nevrijeme potkraj 2022. uništilo stubišta i mostiće pa se izrađuje geodetska i projektna dokumentacija za njihovu obnovu.

Ove će godine u turističkoj sezonu posjetiteljima biti dostupan Zeleni vir, a kanjon Vražji prolaz bit će zatvoren radi obnove.

Za Kamačnik će također biti izrađen projekt obnove dijela staza.

Tijekom godine bit će završen projekt „Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000“, čiji je nositelj Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

U sklopu projekta bit će izrađeni nacrti planova upravljanja ekološkom mrežom za otoke Krk i Rab te za Gorski kotar, kao temeljni dokumenti za zaštitu ciljnih vrsta i ciljnih staništa od interesa za EU.

Bit će proveden prvi sustavni monitoring ptice ćukavice na južnom dijelu otoka Krka i postavljene namjenske kućice za gniježđenje sove jastrebače u Gorskom kotaru.

Nastavit će se prirodoslovna istraživanja gornjeg toka Rječine kao vrijednog staništa bjelonogog raka, provest će se monitoring mikroklimatskih uvjeta u turistički uređenim špiljama, monitoring vretenca jezerskog regoča i orhideje jadranske kozonoške te će se nastaviti sudjelovanje u projektu „Očuvanje plemenite periske u Jadranskom moru“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:17