TATJANA ZAJEC

‘U ljetnim mjesecima došlo nam je 117 mačaka i 122 psa. Stizali su svaki dan, udomljavanja su stala...‘

Kako je većini Zagrepčana završio godišnji odmor, smanjila su se i napuštanja, pojasnila je ravnateljica skloništa

Psi u Dumovcu, ilustracija

 Ronald Gorsic/Cropix

Tijekom lipnja, srpnja i kolovoza u Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu primljeno je 117 mačaka, a u tom razdoblju došla su i 122 psa. Psi su u Sklonište stizali svakodnevno. Taj priljev, kažu iz skloništa, nije pratio jednaki broj udomljenja pasa, pa je pritisak na sklonište bio izuzetno velik. Oni psi koji odmah nisu mogli biti smješteni kod njih, ostajali su na privremenom čuvanju kod nalaznika ili volontera.

- Neki od problema koji su uočeni ljetos su ti da dio građana ne sterilizira ljubimce, pa odbacuje njihova legla, dio građana ne čipira pse iako je čipiranje zakonska obveza, a tu je bio i pad interesa građana za udomljavanje. S jedne strane imamo neodgovorne vlasnike pasa, a s druge strane građane koji se boje preuzeti odgovornost o kućnom ljubimcu u vremenu u kojem se ne osjećaju dovoljno sigurno - pojašnjava Tatjana Zajec, voditeljica skloništa.

Pojašnjava da, ako netko udomljava mladog psa ili mačku, svjestan je da se o tom ljubimcu treba brinuti idućih petnaestak godina. Mora mu, među ostalim, moći osigurati veterinarske preglede, hranu i smještaj. Mladi ljudi koji imaju nesigurne poslove i žive u unajmljenim stanovima, nisu spremni obvezivati se na nešto što im djeluje neizvjesno.

- Cijenimo što nam mladi o tome otvoreno govore, a pogotovo njihov stav da se ne žele zalijetati s udomljavanjem ljubimca koji bi ubrzo mogao biti vraćen u sklonište. Među dumovečkim „pesekima“ sve je više povratnika – pasa za koje smo vjerovali da su sretno udomljeni, ali koji se zbog promjena u životima njihovih udomitelja, vraćaju. Neki se vlasnici pasa sele u unajmljeni stan u kojem ne mogu držati ljubimca, neki radi posla odlaze u inozemstvo, a neki su primorani odreći se psa zbog tragedije u obitelji – teške bolesti ili smrti. Psi koji nam se vraćaju, jako pate. Žive životom punim ljubavi i pažnje, pa preko noći ostaju bez svega. Takvi psi nerijetko su nam prioritet pri udomljavanju - pojašnjava Zajec.

Potencijalni udomitelji pasa i mačaka mogu ih, istaknula je, posjetiti svakodnevno u terminima za posjetitelje, no kako bi povećali broj udomljenja, tijekom ljeta su organizirali i niz akcija – od Dana otvorenih vrata do Večernjih udomljavanja pasa i mačaka. Akcije su bile izuzetno uspješne. Zahvaljujući tome smanjio se broj životinja u Skloništu. Sada se brinu o 120 pasa i 20 mačaka.

- Kako je većini Zagrepčana završio godišnji odmor, nema više napuštanja pasa u onom broju koliko ih je bilo početkom ljeta. Zbog toga trenutačno bilježimo blagi pad broja dolazaka pasa u Sklonište. Nadamo se da će se taj trend nastaviti - zaključila je Zajec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 10:35