KREŠIMIRA RENDULIĆ

Poznata komunikacijska stručnjakinja na more putuje s mačkom: ‘Za vrijeme putovanja spava u transporteru‘

Dok je ona s obitelji na moru, brigu o njihovoj kujici preuzimaju susjedi

Krešimira Rendulić i Pixie

 Privatni album

Krešimira Rendulić komunikacijska je stručnjakinja, vlasnica mačke Pixie i kujice Valkire.

Predstavite nam svojeg ljubimca

Mačka Pixie, udomljena iz Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu, upravo je proslavila svoj drugi rođendan, a njemačka ovčarka Valkira uskoro će navršiti godinu dana. Obje su ljubimice u naš dom stigle s nekoliko mjeseci. Od prvog su dana jako vezane uz sve članove obitelji, a budući da živimo u kući s dvorištem, u velikom su prijateljstvu i s prvim susjedima.

Jeste li ikada s njima išli na odmor?

Pixie iza sebe ima već dva ljetovanja na moru. Budući da ljetujemo na otoku Molatu, već smo se prve godine oboružali mnoštvom stvari koje bi joj mogle pomoći da joj putovanje bude što ugodnije. Među ostalim, nabavili smo joj povodac s oprsnicom kako bi na nekom mirnom mjestu mogla protegnuti noge i obaviti nuždu, ali ta je ideja ne oduševljava. Štoviše, prezire je. Draže joj je boraviti u transporteru tijekom cijelog puta i povremeno se pomaziti u nečijem krilu. Tek kad stigne na odredište i dobije svoj pijesak, obavlja nuždu. Putem samo pije vodu.

Dok smo na moru, brigu o našoj kujici preuzimaju naši prvi susjedi. Uz njih je odrasla i Jaska, kujica koja nam je od starosti umrla prošle godine. Kad god bismo putovali, susjedi bi se brinuli o njoj. Valkira je mnogo življa od nje. Razigrana je pseća tinejdžerica i nismo bili sigurni kako s njom organizirati odlazak na more, odnosno njezino čuvanje. Susjedi su nam odlučili pomoći – preuzeti brigu o njoj. Na tome smo im neizmjerno zahvalni. Svjesni smo da su takvi susjedi rijetkost! Da je više takvih ljudi i dobrih međususjedskih odnosa, svijet bi bio bolje mjesto za ljude i životinje.

image

Pixie

Privatni album

Kako prolaze putovanja s Pixie?

Lijepo se navikla na vožnju automobilom i plovidbu trajektom. Kako prošlo ljeto još nije bila sterilizirana, iz straha od neželjenih romansi s otočkim mačcima, nismo je puštali na otvoreno. Ove godine pustili smo je da istražuje okolinu, a ona nam je već prvi dan pokazala da je njezin pustolovni duh veći od granica dvorišta. Izuzetno su joj privlačni mirisi i zvuci iz okolnih šumaraka. Provlači se kroz visoku travu, zavlači u grmlje i penje po drveću. Kad joj je dosta avanture, dolazi nam i postaje mazna kućna mačka. Gledajući godinama kako mačke na otoku vole svježu ribu, odlučili smo našoj Pixie jednu ponuditi za rođendan. Došla je, s visoka ponjušila ribu i nezainteresirano otišla do svoje zdjelice s mačjom hranom.

Jeste li ikada mačku ostavili na čuvanju nekome od prijatelja, u hotel, pansionu...?

Prošle godine tijekom jednog putovanja u inozemstvo mačka nije mogla ići s nama, pa smo je ostavili na čuvanju kod jedne gospođe koja se bavi čuvanjem mačaka. Pixie koja je navikla da caruje svojim prostorom, na prvu nije bila oduševljena što joj mir remete druge pripadnice njezine vrste. Na sreću, uspjela se opustiti i sprijateljiti s njima.

Što biste poručili onima koji odu na more, a životinje izbace na ulicu i zaborave na njihovo postojanje?

Nadam se da će takvi slučajevi postati iznimke koje potvrđuju pravilo da odgovoran odnos prema ljubimcu ne poznaje pauzu. On obuhvaća i svakodnevicu i godišnje odmore. Ako netkoljubimca ne može povesti na more, a ne može ga niti ostaviti na čuvanju kod članova obitelji, prijatelja ili susjeda, do rješenja može doći u nekoliko klikova. Na internetu je mnoštvo informacija o hotelima za ljubimce, a na društvenim mrežama postoje grupe u kojima građani traže i nude čuvanje ljubimaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 11:59