NUŽNA ZAŠTITA

Koje antiparazitno sredstvo odabrati za ljubimca? To ovisi o njegovom životnom stilu...

Postoji niz ampula, ogrlica, šampona, sprejeva, tableta, pinceta, biljnih ili kemijskih preparata koji djeluju protiv vanjskih nametnika

Ilustracija

 Dogs, Alius Imago/alamy/alamy/profimedia

Ljetna druženja s ljubimcima omogućuju zajedničko uživanje u suncu, zelenilu i dugim danima. Budući da više vremena provedenog u prirodi donosi i više rizika, važno je voditi brigu o tome kako najbolje zaštiti svojeg ljubimca. Zaštita kućnih ljubimaca od buha i krpelja važna je, ne samo zbog naše nelagode kada je riječ o nametnicima, već prvenstveno zbog utjecaja na zdravlje pasa i mačaka, ali i ljudi.

Postoji cijeli svijet ampula, ogrlica, šampona, sprejeva, tableta, pinceta, biljnih ili kemijskih preparata koji djeluju protiv vanjskih nametnika. Zato odgovor na pitanje „Što je najbolje za mojeg ljubimca protiv vanjskih nametnika?“ često nije jednostavan ni univerzalan, već je individualan i vezan uz način života ljubimca i njegovog vlasnika kao i brojne druge specifičnosti.

Ako imate psa s kojim često idete u prirodu tijekom cijele godine, antiparazitne ogrlice (ovratnici) mogu biti odlično rješenje. Jednostavne su za postavljanje, a učinkovitost im traje i do 7 ili 8 mjeseci. K tome su neke ogrlice i vodootporne pa ne morate brinuti o tome hoće li vaš ljubimac pokisnuti ili se okupati u moru, rijeci ili jezercu.

Ampule (spot-on pripravci) mogu biti pogodne za pse i mačke koji uglavnom borave u stanu i njihovi vlasnici ih žele zaštiti samo tijekom kritičnog perioda godine. Većina pruža zaštitu mjesec dana, a postoje brojne varijante od kojih neke djeluju samo na odrasle buhe, a neke i na razvojne oblike (jajašca i ličinke). Ampule su također vodootporne, no učestalo kvašenje vodom umanjit će im učinkovitost. S obzirom na to da aktivne tvari iz antiparazitnih pripravaka djeluju s površine kože, najčešće iz masnog sloja, važno je znati da se i šamponiranjem uklanja upravo taj masni sloj, a time i zaštita. Tretman psa običnom vodom najčešće ne umanjuje zaštitni efekt.

Mnogi vlasnici želi svojim kućnim ljubimcima pružiti prirodnu zaštitu od vanjskih nametnika. Najčešće se radi o ljubimcima koji imaju osjetljivu kožu ili nisu neposredno ugroženi od buha i krpelja. Izbor u ovom segmentu ponude je također velik te možete odabrati ogrlicu, ampule za kapanje na kožu, prah, sprej ili tablete. Aktivne tvari u takvim pripravcima prirodnog su porijekla (poput ulja neema, češnjaka, dijatomejske zemlje i sl.) i uživaju sve veću popularnost. Prirodni pripravci pogodni su i za štence i mačiće kao i za ljubimce narušenog zdravlja i imuniteta.

Bez obzira na vrstu zaštite koju ste pružili svojem ljubimcu, kontrolirajte svakodnevno njegovo krzno i kožu, naročito nakon boravka u prirodi. Ako iznenada otkrijete krpelja na svojem ljubimcu, preporučuje se izvaditi ga pincetom, a ako se radi o buhama savjetuje se psa okupati insekticidnim šamponom i potom, kao i nakon vađenja krpelja, ‘osvježiti‘ zaštitu ponovnom primjenom. Vađenje krpelja je jednostavno, međutim mnogi ljudi se osjećaju nelagodno kada to treba uraditi i u takvim slučajevima je najbolje kontaktirati veterinara ili odmah sa ljubimcem posjetiti veterinarsku ambulantu.

U ponudi veterinarskih ljekarni u Pet centar trgovinama kao i u Pet centar web shopu možete pronaći sve navedene preparate za suzbijanje vanjskih nametnika za pse i za mačke kao i popratni asortiman korisnih proizvoda, uz stručne savjete veterinara za najbolji odabir.

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Pet centrom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 14:57