SAVJET

Kako odabrati savršenu zdjelicu za psa? Evo što sve vlasnici trebaju imati na umu

Uvijek treba voditi računa da ljubimac ima stalno dostupnu svježu vodu za piće te svakodnevno održavati higijenu posudica

Ilustracija

 Grace Chon/Imagesource/Profimedia

Psi u svom domu vjerojatno provode više vremena uz posude za hranu i vodu nego s bilo kojim drugim stvarima. Zato bi i njihove posude za hranu i vodu trebalo birati pažljivije, ne samo po dizajnu i boji, jer neke njihove karakteristike mogu utjecati čak i na zdravlje ljubimca. Smatra se da je izbor posude jednako važan kao i izbor hrane za psa.

Važno je znati da svaki pas treba imati jednu posudu za hranu, a drugu za vodu, iz higijenskih razloga. Ako su u kućanstvu dva psa ili više njih, svaki bi pas trebao imati svoj set posuda za hranu i vodu kako ne bi dolazilo do suparništva i posljedičnog gladovanja nekog od ljubimaca.

Odabir posude za pojedinog psa prvenstveno ovisi o njegovoj pasmini ili tipu pasmine i temperamentu. Plastične posude dolaze u raznim atraktivnim bojama, lagane su, nisu lako lomljive i ekonomične su, no nisu primjerene za one pse koji žvaču svoje posude za hranu jer odgrizeni dio mogu progutati. Kod takvih pasa bolji su odabir posude od nehrđajućeg čelika, keramičke ili porculanske posude, koje su ujedno i lakše za održavanje higijene.

Ravno i široko dno posude sprječava prevrtanje posuda i prolijevanje sadržaja, dno obrubljeno gumom i s protukliznom podlogom sprječava klizanje po podu, a materijali koji su otporni na visoke temperature u perilici suđa omogućuju uništavanje bakterija i drugih mikroorganizama. U svakom slučaju, oblik i izgled posudice trebali bi omogućavati lako održavanje i čišćenje.

Poznato je i da neki psi jedu brže od drugih, u skladu sa svojim temperamentom, što nije dobro za njihovu probavu i može utjecati na zdravlje ljubimca. Postoje posebno dizajnirane posude za sporije hranjenje koje usporavaju tempo hranjenja takvih halapljivaca, koje imaju ispupčenja zbog kojih pas mora uložiti više vremena prilikom uzimanja hrane.

Za ljubimce s dugim i spuštenim ušima treba birati veličinu i oblik posude koja neće dozvoliti da mu uši padaju u posudu.

Što se tiče pasmina pasa, male, plitke posude najprikladnije su za pse malih pasmina. Većim pasminama više odgovaraju široke i duboke posude. Isto tako, psi velikih pasmina izrazito su visoki u grebenu pa se naročito za njih savjetuje odizanje posuda za hranu i vodu od podloge, odnosno posudice na stalku. To se prvenstveno preporučuje zbog položaja psa dok uzima hranu ili vodu.

Medicinska istraživanja su pokazala da treba izbjegavati snižavanje glave pasa velikih pasmina dok uzimaju hranu ili vodu jer je tada glava u nižoj razini od želuca, što otežava samo uzimanje hrane, ali i probavu. Zatim, sama činjenica delikatnog rasta koštano-zglobnog sustava iziskuje olakšavanje pojedinih segmenata rasta i razvoja takvog ljubimca, kao što je olakšavanje uzimanja hrane i vode. Na ovaj način se također smanjuje mogućnost prevrtanja posuda te time bolje održava higijena prostora u kojem pas boravi.

U svakom slučaju, uvijek treba voditi računa da ljubimac ima stalno dostupnu svježu vodu za piće te svakodnevno održavati higijenu posuda za hranu i vodu. Psi vole čisto posuđe, baš kao i mi.

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Pet centrom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 05:54