SLIČNE SU

Znate li razliku između ugrožene periske i njezine otpornije ‘rođakinje‘? Evo kako prepoznati o kome je riječ

Tako Pinna rudis ima trokutastu i robusniju školjku, s manjim brojem većih stršećih ljusaka

Plemenita periska

 Reinhard Dirscherl/alamy/alamy/profimedia

Mnogi se povesele kad ih sretnu u podmorju i požure obavijestiti javnost o pronalasku još nekoliko zdravih primjeraka periske u južnom akvatoriju. Tek naknadno, nažalost, doznaju da su zapravo naišli na pinnu rudis, školjkaša koji samo na prvi pogled nalikuje pinni nobilis ili plemenitoj periski, životno ugroženom školjkašu Jadrana.

Kako razlikovati dvije vrste palastura, objasnio je novinarima Dubrovačkog znanstveni savjetnik u Institutu za more i priobalje Valter Kožul.

- Pinna rudis za razliku od Pinne nobilis znatno je manji školjkaš koji naraste od 25 do 35 centimetara dok nobilis naraste i više od 120 centimetara. Školjka je prekrivena velikim, stršećim izbočinama, odnosno bodljama raspoređenim u sasvim pravilne redove, od 5 do 8, i izraženim blizu otvora školjke. Kod Pinne nobilis izbočine su gušće i nježnije. Oba školjkaša žive sa šiljastim krajem svoje ljušture okomito pričvršćenom za stijenu ili sediment brojnim nitima bisusa – objašnjava Kožul i dodaje kako se ‘rudis‘ u prirodi doista može zamijeniti s mladim jedinkama ‘nobilisa‘, ali ima i uočljivih nepodudarnosti.

image

Pinna rudis

Damir Zurub/Cropix

Tako Pinna rudis ima trokutastu i robusniju školjku, s manjim brojem većih stršećih ljusaka. Štoviše, kod P. rudis boja je više smeđa ili ružičasto-narančasta, dok je kod mladih P. nobilis homogeno žućkasta. Odrasle Pinne nobilis potpuno izgube izbočine na površini školjke. Također, staništa dviju vrsta su različita, jer se P. nobilis može naći na muljevitom ili pjeskovitom dnu, dok P. rudis preferira pukotine stijena.

Za napomenuti je kako u okviru nacionalne akcije ‘Jeste li ih vidjeli‘ Zavod za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije i ove godine poziva javnost da dojavi lokacije na kojima su uočene žive jedinke plemenite periske (Pinna nobilis).

- Ako opazite plemenitu perisku za koju sumnjate da je živa, potrebno je provesti kratku provjeru kako bi se potvrdila sumnja. Iznad periske trebate nježno proći rukom kroz morsku vodu, uslijed čega će se periska, ako je živa, zatvoriti. Pri tome trebate paziti da perisku ne dirate – upozoravaju iz Zavoda i za najvrednije dojavljivače najavljuju nagrade, ali i mogućnost da pronađenoj jedinki daju ime.

image

Pinna nobilis


Bozidar Vukicevic/Cropix

Stručnjaci ističu kako se diljem Jadrana mogu vidjeti brojne prazne ljušture uginulih školjkaša. Mnogi ‘pronalazači‘ ponadaju se da uspravna ljuštura znači da je riječ o živoj jedinki, no kako je školjka zakopana u sedimentu, često se dogodi da ona ostane vertikalno iako je već ‘pokojnica‘.

Dojave o opažanjima živih jedinki plemenite periske, iznimno su važne zbog identifikacije onih koje su usprkos zarazi i dalje žive.

Prošle godine primljeno je više od 150 dojava o opažanjima plemenite periske, a utvrđeno je kako su žive svega 23 ove školjke. Najnoviji nalaz uključuje pet mladih školjkaša, pronađenih ispod Šibenskog mosta.

Pinna rudis rasprostranjena je u istočnom Atlantskom oceanu (Azori, Sveta Helena, Maroko), u Sredozemnom moru (Gibraltarski tjesnac, Almerija, Lipari, Sicilija, Jadran, Tirensko more, Jonsko more), u Crnom moru i u vodama Kariba, u rasponu od Meksičkog zaljeva i južne Floride do Zapadne Indije i Bahama. P. nobilis je endem Sredozemnog mora. Kao i gotovo svi drugi školjkaši P. rudis hrani se filtriranjem morske vode. Hermafrodit je, spolne žlijezde proizvode i spermu i jajne stanice. Ličinački stadij je planktonski.

image

Pinna nobilis


Bozidar Vukicevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 11:57