BOLNO

Poštujmo morske ježeve i izbjegavajmo ih, a ako ih susretnemo, pincetu u ruke

Liječnici ističu kako bi bilo dobro da se rana maže antihistaminskom kremom
 Ivana Nobilo/Cropix

Ako se kupamo na plaži koja nije toliko ‘prometna‘ možemo u plićaku vidjeti morske ježince. Ako ih vidimo, najbolje što možemo učiniti jest zaroniti, nježno ih odvojiti od dna i odnijeti malo dublje. Ne pretjerano, ali tako da nisu u području gdje netko može stati na njih, što nije nimalo ugodan scenarij za obje strane. Premda su oni mnogima odbojni upravo zbog bodlji i često stradavaju, trebamo imati na umu da smo mi došli na mjesto gdje ta stvorenja normalno žive i da ih ne bismo trebali kažnjavati tako što ćemo ih usmrtiti jer ih nismo vidjeli dok smo ulazili u more.

No, ako se već bolan susret dogodi, najvažnije je da bodlje odmah izvadimo van iz stopala. Neki to rade uz pomoć pincete, drugi se snađu s čim drugim - važno je samo da ih ne ostavljamo unutra. Nakon toga je dovoljno isprati područje (morska voda je idealna) i to je za prvu ruku to.

Potom ovisi o bolovima. Liječnici ističu kako bi bilo dobro da se rana maže antihistaminskom kremom. No, u nekim se slučajevima situacija može zakomplicirati. Ako se područje oko mjesta uboda odjednom napuhne ili postane crveno, trebalo bi posjetiti liječnika. Moguće je i da osobi koja se ubola poraste temperatura, a tom slučaju također treba potražiti pomoć.

Crni ježinac (Arbacia lixula) je, kao i brojni drugi stanovnici mora, iznimno važan dio hranidbenog lanca. Njih jedu mnogi grabežljivci (razne vrste riba, zvijezde...), pa ako bi se smanjila populacija, to bi utjecalo i na smanjenje brojnosti vrsta koje ih jedu. Ovaj ježinac živi na dubini do oko 50 metara, a voli svakakva vrsta dna: od stjenovitih do pješčanih. Svejed je koji se mrijesti tijekom cijele godine, ali najviše u ljetnim mjesecima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 18:15