REKORDER

‘Pohlepni‘ je živio 15 godina duže nego se očekivalo, a iza sebe je ostavio 230 potomaka

Izlegao se 1991. godine, a te je godine na svijet došla i njegova partnerica, s kojom je proveo cijeli život

Ilustracija

 Eric Gevaert/alamy/profimedia

Mr Greedy bio je pravi pingvinski Casanova. Bio je veoma uspješan i prilično plodan zavodnik. Doslovno. Iza sebe je ostavio više od 200 potomaka, a vjerojatno su mu sve te nježne aktivnosti i produžile život, jer se na ovom svijetu zadržao dulje nego je itko očekivao.

Donedavno je živio u Marylandu ZOO vrtu u Baltimoreu. Eutanaziran je zbog problema sa zdravljem u 33 godini života. Inače, prosječan životni vijek te vrste pingvina je 18 godina.

- On je bio nevjerojatno važan za produženje vrste. Dao je svoj doprinos u dolasku na svijet 230 potomaka kroz pet generacija: djece, unučadi i pra-pra-pra-praunučadi - rekla je Jen Kottyan, kustosica za ptice zoološkog vrta u kojem je Greedy živio, piše Guardian.

Izlegao se 1991. godine, a te je godine na svijet došla i njegova partnerica, Mrs Greedy. U ZOO vrtu su 1994. godine imali prvo potomstvo. Njihov je odnos preživio test vremena - u ljudskom se svijetu za to vrijeme promijenilo pet američkih predsjednika, došla je i prošla pandemija, i, općenito, u svijetu se promijenilo mnogo toga. No, u njihovom malom svijetu sve je ostalo isto.

- Bili su oni dobar par, čvrst i pouzdan. Imali su i uspjeha po pitanju potomstva - dodala je Kottyan.

Pojasnila je i kako je Mr Greedy (gospodin Pohlepni) dobio nadimak. Kad se skupljala riba, kao i materijali za gnijezdo, bio je pomalo agresivan prema drugima. Borio se za to da ‘kući‘, odnosno, svojoj družici donese najviše ribe i materijala. No, kad se nije borio za resurse, bio je veoma ljubazan. Nadimak koji je dobio prenesen je na njegovu ‘suprugu‘, koja je tako, ni kriva ni dužna, postala gospođa Pohlepna.

Ona je, nakon smrti svojeg partnera, postala najstariji živući pingvin u zoološkom vrtu Maryland. Što će biti dalje, ovisi o njoj.

- Ako pokaže interes, uparit ćemo je s jednim mužjakom u koloniji kako bi imala društvo - objavili su iz vrta, odakle ne kriju koliko ih je pogodila smrt pingvina koji je tako dugo bio s njima.

- Teško je izgubiti životinju koja je bila zaista jako draga mnogim posjetiteljima zadnja tri desetljeća. No, ponosni smo što je iza njega ostalo pet generacija potomaka - dodala je Kottyan.

Zoološki vrt Maryland dom je najveće sjevernoameričke kolonije afričkih pingvina, koji su porijeklom s obala Namibije i Južne Afrike. U koloniji je na svijet došlo više od tisuću malenih u sklopu programa za zaštitu ovih životinja, koje su zaštićena vrsta i ugrožene su. Brojke u divljini daleko su od dobrih - procjenjuje se kako je u Južnoj Africi ostalo svega 13 200 parova, a u Namibiji ih je oko 5300.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2024 12:03