GLADNE OČI

Orao završio kod veterinara zbog sumnje na slomljeno krilo, kad ono... ‘Ne možemo vjerovati što je pojeo‘

Nekoliko dana nakon, probava je obavila svoje i ptica je puštena na slobodu

Orao je uskoro pušten na slobodu 

 Wilson‘s Creek National Battlefield

Nekad stvari definitivno nisu onakve kakve se čine na prvi pogled. I drugi. I treći. I, ako ćemo iskreno, bilo koji pogled. Kad se radi o jednom bjeloglavom štekavcu, veličanstvenom orlu koji je pronađen nedaleko od nacionalnog bojišta Wilson‘s Creek u američkoj saveznoj državi Mississippi, stvari su neobično drugačije nego su se činile ljudima oko njega. Jedini ‘pogled‘ koji je otkrio njegovo pravo stanje bio je rentgenski.

Ptica, inače simbol SAD-a, pronađena je u neobičnom stanju. Kotrljala se po tlu i nekako uopće nije dobro izgledala. Ljudi koji su orla vidjeli zaključili su da mu treba pomoć, pa su uskoro došli zaposlenici iz tamošnjeg Department of Conservation i odveli ga sa sobom. Zbog njegovog su ponašanja zaključili da je ptica povrijeđena, a nagađali su i da ima slomljeno krilo. Pregled izvana nije dao nikakvo objašnjenje za čudno ponašanje, pa je veterinar odlučio snimiti pticu rengenom. No, neobično, ali na snimkama se ništa nije vidjelo. ije bilo nikakvog loma koji bi mogao objasniti čudno ponašanje.

Ono što jesu otkrili jest kako je orao pojeo priličnu količinu jednog rakuna. Drugim riječima: nije se momak valjao po podu jer ima kakvu ozljedu, nego zato što se toliko prejeo da nije mogao poletjeti.

- Ptica je zdrava, ali je puna ostataka rakuna. Pretpostavljamo da je nastradao na cesti, a orao se onda pogostio. Recimo to onako kako jest: nije orlu ništa, on se samo toliko prejeo strvine da nije mogao poletjeti- objavili su iz Wilson‘s Creek National Battlefield.

Podijelili su s javnosti snimke na kojima se u ptičjem trbuhu još uvijek vidi neprobavljena šapa rakuna. Trbuh orla se zaokružio od toga što se prejeo, no nitko na prvi pogled nije ni pomislio da je riječ o hrani, nego je svima pala na pamet neka ozljeda. Dobra vijest je da je nakon nekoliko dana sve bilo u redu - probava je obavila svoje i ptica je puštena nedaleko od mjesta na kojem je i pronađena.

S obzirom na to da ova vrsta životinja preferira jesti ribu, jasno je kako mu je mrtvi rakun na cesti bio divan novi obrok, nešto ravno jack potu. Poznati su oni oportunisti i pojest će sve na što nalete - patke, male sisavci, razne strvine... Zanimljivo je kako je ovim pticama toliko ispunjen želudac, očito, problematičan za letenje, ali nije kod svih ptica tako. Golubovi, primjerice, imaju sustav ‘pospremanja‘ hrane za kasnije i nemaju ovakve probleme ako se prejedu. Doduše, nijedan golub neće biti baš toliko proždrljiv da od jednom pojede toliku količinu hrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 10:51