UDRUGA BIOM

‘Istraživanja su pokazala da broj kopnenih kukaca opada prosječno devet posto svakog desetljeća‘

Njihov broj nije važan samo za ptice, već i za mnoge biljke koje se rasprostranjuju upravo preko malenih letača

Ilustrativna fotografija

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

- Jeste li znali da je fokus ovogodišnjeg dana ptica selica važnost populacija kukaca na migratornim rutama ptica? - upitali su svoje pratitelje članovi domaće udruge BIOM.

Pojasnili su kako su neka istraživanja pokazala da broj kopnenih kukaca opada prosječno devet posto svakog desetljeća. Upravo kukci predstavljaju veliku važnost pticama u vrijeme migracije jer su oni bitan izvor energije koju troše prilikom leta na velike udaljenosti. Količina kukaca nije bitna samo za ptice, već i za mnoge biljke koje se rasprostranjuju upravo preko kukaca.

- Baš zbog navedenih razloga, bitno je ostavljati nepokošene dijelove livada, travnjaka i parkova kako bi kukci imali prostor za nesmetan život, hranjenje i razmnožavanje - poručili su.

Takvi pilot projekti počeli su se realizirati diljem naše zemlje. Tako se, recimo, u Zagrebu ostavljaju nepokošeni dijelovi travnjaka na nekoliko lokacija, kako bi oprašivači mogli imati hrane, ali i kako bi ti prostori mogli biti skrovišta ili na drugi način koristiti i drugim malenim stvorenjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. listopad 2024 05:02