UZNEMIRUJUĆA SNIMKA

Gigantska tvorevina uz zid vikendice u Dalmaciji užasnula vlasnike, stručnjak: ‘Samo jedan neka ubode, stižu drugi!‘

Ove životinje obično se gnijezde na tavanima, na stablima i mjestima koja su na neki način zaštićena

Ilustracija

 Vojko Bašić/CROPIX

Gnijezda stršljenova nisu nešto što želimo vidjeti u svojoj neposrednoj blizini. Ako na gnijezdo naiđemo u šumi ili se nalazi na nekom srušenom objektu, to je druga priča, no ako živimo tik do gnijezda, nije nam ugodno.

Tako je i ljudima koji su došli na vikendicu smještenu na jednom domaćem otoku. Kojem, ne zna se točno, jer se na jednoj snimci spominje Brač, na drugoj Šolta. No, na slici se vidi gnijezdo koje je sagrađeno uz unutarnji zid vikendice. Autor snimke nije pojasnio što je učinjeno s gnijezdom - jesu li ga i kako uklonili.

Ravnatelj zagrebačkog ZOO vrta Ivan Cizelj kaže kako populacija stršljenova ovisi o ekološkim faktorima te da nije svake godine ista. Nekad ih je više, nekad manje. Nije ni u svakoj regiji svake godine jednak broj. Gnijezde se na tavanima, na stablima... Ono što je iznimno važno, kaže, jest činjenica da ne napadaju osim ako su ugroženi. Ako krenemo na njih, branit će svoje gnijezdo.

- Kod njih je posebno zanimljivo što, nakon uboda, na tom mjestu ostaju feromoni koje drugi stršljenovi osjete kao prijeteće, pa i oni kreću napasti isto mjesto. Gotovo nikad se ne radi o jednom ubodu, nego više njih. Stršljenovi su kukci koji imaju socijalnu strukturu i izrazitu komunikaciju, a toksin im opasniji od onog kojeg imaju, primjerice, pčele ili ose - kaže Cizelj.

Dodaje kako iz vlastitog iskustva može reći da od uboda raznih insekata, stršljenov najviše boli. On sam nije imao zdravstvenih problema nakon bliskog susreta sa stršljenom, ali ističe kako njihov ubod ne treba podcijeniti te, ako se nakon uboda osjećamo loše, treba potražiti liječničku pomoć.

- Nisam pristaša toga da se sve stršljenove ukloni, no, postoje situacije kada je njihov suživot s ljudima nemoguć. U tim slučajevima uvijek kažem ljudima da ne diraju gnijezda sami. Postoje službe koje to rade, koje imaju opremu i znanje i napravit će to sigurno. Dirati njihova gnijezda sam je jako, jako opasno i to ne bismo smjeli napraviti - istaknuo je Cizelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 10:03