RASTANAK

Žalosna vijest iz ZOO Zagreb: ‘Nema više našeg Lea, sve smo pokušali, nije mu bilo spasa‘

Njegova smrt je pogodila sve one koji su se o njemu brinuli, a rastužit će i posjetitelje
 ZOO Zagreb

Velike mačke mnogima su omiljeni stanovnici ZOO vrtova, a tako je bilo i u Zagrebu. Lav Leo, čupav i sladak, kao i svaka mačka, često je izazivao oduševljenje među mlađim posjetiteljima.

No, u ponedjeljak ujutro iz ZOO nam je stigla tužna vijest. Velika mačka, koja je u Maksimiru živjela zadnjih deset godina, više nije među nama.

- Bolovao od neoperabilnog planocelularnog karcinoma u desnoj donjoj čeljusti. Bolest mu je dijagnosticirana u listopadu prošle godine i od tada je bio na svakodnevnoj terapiji. Naši veterinari, zoolozi i timaritelji posvećivali su mu veliku pozornost. U posljednja dva tjedna njegovo se stanje izrazito pogoršalo te je odlučeno da ga se eutanazira kako bi mu se spriječile daljnje patnje - rekli su nam.

image
ZOO Zagreb

Njegova smrt je pogodila sve one koji su se o njemu brinuli, a rastužit će i posjetitelje. No, još je netko tužan: njegova obitelj iz nastambe. To su lavice Ayana, Nyota i Uzuri, koje su mu svih zadnjih deset mjeseci borbe s bolesti bile neprestana utjeha i podrška. S Nyotom je imao i potomke - 2016. je na svijet stigao njihov sin Tuma, dok im je kćer Uzuri ostala u nastambi s njima. Sve one su uz njega bile do samog kraja.

- Nakon deset godina, opraštamo se od Lea. Svi smo neopisivo žalosni - dodali su iz ZOO vrta.

Ovaj lav je u Maksimir stigao iz Zoološkog vrta Palić kraj Subotice. Od početka je životni prostor dijelio s godinu dana starijim lavicama Ayanom i Nyotom. Te su sestre u Hrvatsku stigle iz Zoološkog vrta Artis u Amsterdamu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2024 12:03