MIKROSKOPSKE ALGE

U Akvariju Pula uzgajaju sedam vrsta fitoplanktona za hranu našim ugroženim školjkašima

Važno je osigurati raznoliku prehranu kako bi se osigurali svi potrebni nutrijenti i što vjernije oponašala prirodna ishrana

Ilustracija

 Goran Sebelic/Cropix

Pulski akvarij može se pohvaliti jedinstvenim odjelom - onim na kojem za potrebe periski uzgajaju sedam vrsta fitoplanktona kao hranu. U svijetu je, inače, poznato oko 25 tisuća različitih vrsta. Ove mikroskopske alge igraju ključnu ulogu u prehrambenom lancu, pružajući osnovnu hranu za mnoge morske organizme, uključujući filtratorske organizme, poput školjkaša i mnogočetinaša te ličinke riba i rakova. Važno je osigurati raznoliku prehranu kako bi se osigurali svi potrebni nutrijenti i što vjernije oponašala prirodna ishrana.

Pogled kroz mikroskop otkriva njihov jedinstveni izgled, pojasnili su. Tako se Isochrysis galbana ističe kao jedan od najvažnijih fitoplanktona u akvakulturi, posebno za prehranu ličinki školjkaša. Karakteriziraju ga brz rast, sadržaj lipida te nedostatak stanične stijenke. Obično je smeđe ili zlatno-smeđe boje.

Phaeodactylum tricornutum se ubrajaju u dijatomeje, koje se od drugih mikroalgi razlikuje po silikatnoj ljušturici što pogoduje za rast ljuštura periski i ostalih školjkaša. Bogat je lipidima i ugljikohidratima. Ima tri oblika; – vretenasti, ovalni ili trozračni – i može varirati od zlatno-smeđe do maslinasto-zelene boje.

Rhodomonas salina se ističe svojim crvenkastosmeđim tonovima, sadrži visok udjel proteina i masnih kiselina te je lako probavljiva.

Nannochloropsis oculata ima izrazito zelenu boju zbog visokog sadržaja klorofila. Iako sadrži manje lipida i proteina u usporedbi s drugim mikroalgama, uzgaja se zbog brzog i jednostavnog rasta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 11:11