EUROPSKI TRG

Prijatelji životinja: ‘Dođite, poslušajte nadahnjujuće razgovore na ZeGeVege pozornici‘

Sve što će biti izloženo na festivalu je vegansko i to je zaštitni znak ovog događanja
 Prijatelji životinja

Mnogi s nestrpljenjem iščekuju 6., 7. i 8. rujna. kada će zagrebački Europski trg zašareniti i i zamirisati razni izlagači veganske hrane i kozmetike koja nije testirana na životinjama, udruge za zaštitu životinja i restorani s izvrsnim veganskim jelima. Osim što će tri dana moći uživati u brojnim degustacijama velikoga broja izlagača i u restoranskoj ponudi koja će ostaviti bez daha i one najizbirljivije sladokusce, posjetitelji ZeGeVege festivala održivog življenja moći će slušati dinamične, inspirativne i edukativne razgovore na pozornici.

U petak će moći čuti nešto više o tome zašto klimatske promjene zahtijevaju sustavne promjene u proizvodnji hrane te saznati nešto više o suživotu s divljim životinjama, štetnosti pridnenih koća, zašto se prijaviti na Super izazov, kako hranom ohladiti planet i zašto je veganstvo put do zdravlja i vitalnosti.

O ovim temama voditeljica Sara Mešin razgovarat će s Petrom Andrić iz Greenpeacea, Ivonom Stanić iz WWF-a, Nikolinom Plenar Jeličić, Nikolinom Badrov iz Udruge Pobjede, Suzanom Bedić i certificiranom nutricionisticom Valentinom Balgavi. Radionicu reciklaže, namijenjenu djeci i roditeljima, održat će od 17 sati Damjanka Terstenjak iz Socijalne zadruge Humana Nova.

U subotu će se moći saznati nešto više o zdravlju, uštedi i ekološkim prednostima platnenih pelena i uložaka, knjizi „Balkan vegan” koja spaja tradiciju i suvremenu kuhinju, uspjehu veganke sportašice, važnosti proizvodnje biljne hrane, aktivističkoj umjetnosti i borbi protiv specizma. Moći će se čuti kako zdravom veganskom hranom doći do uštede te o povezanosti veganstva i ekologije. Kraj dana obilježit će razgovori o važnosti širenja kruga suosjećanja i izgradnje kulture mira te savjeti kako zajedničkim snagama svi možemo stvarati bolji svijet.

Nedjelja će započeti razgovorom sa zaštitnim licima 16. ZeGeVege festivala, splitskim umjetnicima Sonjom Bonačić i Janom Hajsokom, koji će objasniti kako im veganska prehrana pomaže u izgradnji izdržljivih tijela. Poslije razgovora izvest će i akrobatsku točku. Nakon njih, svi će moći saznati odgovore na najčešće predrasude o veganstvu, nešto više o etičkoj kontroverzi eksperimenata na životinjama, o važnosti veganskih opcija u studentskim menzama, zašto je queerfeministički biti veganka, zašto je važno biti glasan za životinje te zašto je veganstvo zdravo u svim fazama života. O tome će govoriti: Igor Drašković, Luka Savić, Dominica Firšt, Marina Milković, Nina Ćorić i nutricionistica Maja Ljubas.

- Sve što će biti izloženo na ZeGeVege festivalu je vegansko i to je zaštitni znak ovog jedinstvenog događanja namijenjenog svima. Pozitivna atmosfera ove zelene oaze razveselit će mnoge. Ugodna glazba i klupe pod suncobranima dodatno će omogućiti ugodan boravak, kao i uživanje u svježe pripremljenoj hrani zanimljive restoranske ponude - kažu Prijatelji životinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 11:29