PULA

Pogledajte kako se u domaćem akvariju hrane bebe raže, koje su na svijet došle u kolovozu

Prošli tjedan su preseljene u veći izložbeni bazen gdje će moći neometano rasti, objasnili su
 Facebook screenshot

Iz pulskog akvarija objavili su još jednu zanimljivu crticu o svojim simpatičnim stanarima. Ovog su puta javnost obavijestili kako su raže zvjezdopjege (Raja asterias), koje su se u njihovim spremnicima izvalile početkom kolovoza, te raže modropjege (Raja miraletus), koje su na svijet stigle krajem istog mjeseca, lijepo napreduju.

- Ujutro ih hranimo ciljano, odnosno, svakoj pojedinačno nudimo komadiće srdele kako bi bili sigurni da svaka jedinka jede, a poslijepodne im nudimo antarktički kril raspršen po bazenu kako bi samostalno naučile tražiti hranu.

U prirodi se hrane različitim pridnenim vrstama, kod zvjezdopjege raže to su najčešće različite vrste rakova, ali i koštunjače poput glavoča, a modropjega raža se osim rakova i ribama zna hraniti i lignjama. Prošli tjedan su preseljene u veći izložbeni bazen gdje će moći neometano rasti - objasnili su.

Raža zvjezdopjega (R. asterias) se prema IUCN-u ubraja u gotovo ugrožene vrste (NT - Near Threatened), a raža modropjega (R. miraletus) u najmanje zabrinjavajuće (LC - Least Concern).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:42