KUĆNI LJUBIMAC?

Nosati rakun luta Markuševcem: ‘Nije pobjegao od nas, ali u prirodi ih nema...‘

Ne zna se kome čupavac pripada, no na snimkama se vidi da je navikao na ljude i pse

Nosati rakun
Facebook printscreen

U Facebook grupi Markuševec u srcu pojavila se neobična snimka. Kako kaže njen autor, riječ je o nosatom rakunu koji je viđen kod brane na Štefanovcu. Kaže kako je pitom, pa je sasvim siguran da je riječ o nečijem ljubimcu. No, dodaje, nije siguran je li pobjegao nekome tko ga ima kod kuće ili iz ZOO Zagreb.

Provjerili smo s potonjima i oni kažu da nije njihov, pa smatraju kako je vjerojatno riječ o nečijem kućnom ljubimcu.

- Kod nas živi deset nosatih rakuna i svi su na broju. Naši su u dobi od 6 do 19 godina, a ovaj s fotografija koje su objavljene na društvenim mrežama, djeluje kao mlađa jedinka.

Terenska ekipa Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba jutros je obišla mjesto na kojem je nosati rakun fotografiran, no životinja više nije tamo. Ljudima iz susjedstva dali smo uputu da nas nazovu ako ga ponovo ugledaju, no nadamo se da nosati rakun živi u blizini te da se sretno sam vratio kući.

Nosati rakuni životinje su prirodno rasprostranjene u Južnoj Americi. U Europu je ta životinjska vrsta, dakle, unesena i danas se nalazi na popisu invazivnih vrsta Europske unije. U prirodi u Hrvatskoj nosati rakuni nisu prisutni - kaže Damir Skok, ravnatelj ZOO Zagreb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 10:25