NEOBIČNO

Gdje su nestale kornjače iz ribnjaka u parku Gradac? Navodno su bile agresivne, pa su uklonjene

Službenih informacija nema, no iz Društva za zaštitu životinja kažu kako im je rečeno da su preseljene u Zagreb
Ilustracija
 Gregory Johnston/Alamy/Alamy/Profimedia

Na društvenim mrežama pojavile su se informacije kako u dubrovačkom ribnjaku parka Gradac više nema kornjača. Nije ih bilo puno - dvije velike i tri male, no ipak je vijest o njihovom nestanku uznemirila duhove. Mnogi su veoma glasno nagađali da su prodane, jer je navodno riječ o skupim kornjačama, dok drugi smatraju kako su uklonjene jer je riječ o invazivnim vrstama koje narušavaju ravnotežu u ekosustavu tog rubnjaka.

- Kornjače iz ribnjaka parka Gradac su bile citiram " agresivna i invazivna vrsta" pa su sklonjene na sigurno u Zagreb. Navedeno su nam rekli iz Zaštite prirode Dubrovačko-neretvanske županije. Na upit kako misle da su bile agresivne dobili smo uputu da se obratimo pismeno i zatražimo pojašnjenje pa smo to i učinili. Jako nas zanima odgovor. Zašto opet tajnovitost? Tovari, kuneji, paunovi, kučki, sad i kornjače... Izgleda da je u nas sve opasno i agresivno i sve treba žurno ukloniti - naravno, sukladno propisima Lijepe naše, kako drugačije - napisala je u objavi na Facebooku Anica Sambrailo iz Društva za zaštitu životinja Dubrovnik.

Njena objava privukla je mnoge komentatore. Neki nagađaju kako se radi o crvenouhim kornjačama, vrsti koja je invazivna, no drže da u tom ribnjaku one nikome nisu mogle napraviti nikakvu štetu. Osim toga, par komentatora napisalo je da one tamo nisu od jučer, nego nekoliko godina, pa je nejasno zašto onda nisu ranije preseljene.

- Čuješ agresivne i invazivne, pet kornjača.. Sve je u Dubrovniku postalo invazivno pa ćemo postati i mi ljudi - napisala je jedna gospođa.

Pokušali smo dobiti informaciju o tome gdje su kornjače i zbog čega su točno uklonjene, no u odnosima s javnošću nitko nam se nije javljao na telefon niti odgovorio na poruku koju smo poslali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 02:36