SLAVKO U AKCIJI

Goluža neće propasti kao Maradona

Hrvatski će rukometaši nastaviti nizati pobjede i dobre rezultate, i status Slavka Goluže kao nasljednika Line Červara neće biti upitan

ZAGREB - Kroz zadnjih skoro desetak godina, ime Line Červara bilo je praktično sinonim za hrvatsku rukometnu reprezentaciju. Njegovim se odlaskom otvorio prostor za Slavka Golužu, nasljednika s velikim igračim pedigreom, no, za trenera s malim, zapravo minimalnim iskustvom. ‘Keta’ je bio jedan od stupova nositelja igre reprezentacije u obje zlatne generacije hrvatskog rukometa. One koja je uzela broncu na prvom EP-u u Portugalu 1994., srebro na SP-u 1995. te zlato na OI u Atlanti, ali i nove proslavljene koja se rodila nakon zlata u Portugalu 2003. godine.

Prvi argument na Golužinoj strani je, dakle, njegovo iskustvo i poznavanje rukometne igre. No, odličan igrač nije nužno i odličan trener, primjer za tu tezu je i nogometni ‘mali zeleni’ Diego Maradona, slavljen kao igrač, gotovo od svih osporavan kao trener.

To je u stvari jedini minus i podatak koji govori u prilog tezi da Goluža neće ostvariti rezultat koji će ga ostaviti na kormilu reprezentacije. To, i činjenica da je Goluža s mnogim igračima dijelio svlačionicu kao igrač, iz čega proizlazi strah od uspostavljanja neophodnog autoriteta. No, i taj je minus samo djelomičan jer je Goluža dovoljno dugo bio Červarov pomoćnik.

Rumunji na startu

Sve ostalo govori u prilog priči da će Goluža kao izbornik ostvariti jednako uspješnu trenersku karijeru.

Naravno, rezultati su ti koji govore koliko je netko uspješan u poslu kojim se bavi te su svi ostali argumenti na Golužinoj strani. I to redom, u vojničkoj terminologiji - od onih taktičkih do onih strateških. Naši će rukometaši u Karlovcu u četvrtak (20.00) pobijediti Rumunjsku. Oni će nakon toga apsolvirati i Litvu na njihovom terenu (četvrti član skupine je Španjolska) kao i cijele kvalifikacije za Euro 2012. Također, rezultat neće izostati ni na SP-u u Švedskoj u siječnju 2011. Za to pak postoji popriličan broj konkretnih pokazatelja.

Akcije odlično stoje

Reprezentacija u trenutačnoj konstelaciji snaga stoji puno bolje od suparnika. Čisto taksativno, sve izgleda prilično sjajno:

Najbolji igrač svijeta Ivano Balić igra kao u najboljim danima. Velika većina igrača igra najbolje u svojim klubovima. Odnosi se to na Zrnića, Čupića, Lackovića, Alilovića, Buntića, Ninčevića... i gotovo sve igrače CO Zagreba. Ne treba zaboraviti ni povratak Renata Sulića kao još jedan veliki dobitak.

Da, Golužine ‘akcije’ odlično stoje. Rezultati su jedino mjerilo i kriterij, a za njih će se pobrinuti igrači na terenu. U to ne treba sumnjati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:39