EKSKLUZIVNI INTERVJU

'MANDŽUKIĆ JE SJAJAN, GDJE DOĐE LOPTA, TU JE I ON! KOVAČIĆ JE PONAJBOLJI MLADI VEZNI U EUROPI' Capello hvali Hrvate

 Reuters

Fabio Capello bio je među posebnim gostima Lige prvaka. Za to se nisu pobrinuli Englezi, jer oni ga i ne obožavaju toliko, veleposlanikom elitnog natjecanja proglasila ga je UniCredit banka.

S Capellom smo imali priliku razgovarati u subotu u hotelu Le Meridien. Iako će 18. lipnja napuniti 67 godina, još je oran za rad i ne razmišlja previše o mirovini.

Dvoboj na Wembleyu bio je festival njemačkog nogometa, kako je to doživio?

- Nijemci kvalitetno i ustrajno rade posljednjih 10 godina, rezultat toga je što su dvije njihove momčadi došle do finala. I oni uzimaju igrače, ali mlade, s istoka ili iz Južne Amerike i stvaraju od njih klase. Imaju pune stadione, što i te kako pridonosi uzletu, a to postižu i nižom cijenom ulaznica. Ipak, ne očekujem da će sada nastati njemačka dominacija, vjerujem da će već sljedeće godine završni susret igrati barem jedan engleski klub, a u konkurenciji su svakako i Real i Barcelona.

A Talijani? Kad će oni opet na vrh?

- Mnogo je loših činjenica u Serie A. Od nedostatka odgovarajućih stadiona do ozbiljnog nedostatka novca. Najbolji igrači preferiraju otići iz Italije, a još prije 5-6 godina htjeli su igrati u njoj. Sada su im daleko atraktivnije i prestižnije druge zemlje.

U trenutku dok smo razgovarali nismo znali tko će podignuti pehar, ali i sam je zaokružio Bayern.

- Heynckes je napravio vrhunski posao - kazao je za kolegu:

- Eto, kad sam prvi put odlazio iz Reala, on me naslijedio i postao prvak Europe. Bayern je ove godine igrao najbolji nogomet nakon Barcelone. Vrlo zanimljiv, kompletan i ofenzivno i defenzivno. Ljudi ponekad znaju reći da je Barcelonina prezentacija dosadna, s puno pasova. Bavarci su atraktivniji od Katalonaca jer teže ići brzo naprijed, to je svakome privlačno. Uz to, Bayern ima i vrsne pojedince, slavna imena iz različitih država. Sve je to Heynckes izvrsno uklopio i uhodao.

Mario Mandžukić zabio je prvi gol u finalu, njemu je trener dao golemo povjerenje, na kraju su se imali razloga grliti. Koliko je on pridonio što su od sastava koji je u svim natjecanjima bio drugi, postali apsolutni prvaci?

- Bayern igra totalni nogomet u kojem je svaki igrač važan. Za Mandžukića mogu reći da je dobar u prvom redu zato što se u svakom trenutku utakmice nalazi na pravom mjestu. I kad treba pomoći obrani, i kad treba zabiti. To je najvažnija stvar za trenera. Gdje god dođe lopta, tu je Mandžukić. Heynckes je prepoznao da se na njega može osloniti.

Kad smo već prešli na Hrvate, koliko se sjećate pobjeda 4:1 u Zagrebu i 5:1 na Wembleyu?

- Pamtim ih dobro, kako ne!

Jesu li to najbolje igre engleske reprezentacije pod vašim vodstvom?

- O da, svakako. Ili da kažem jedne od najboljih. Kad smo gostovali u Hrvatskoj na početku kvalifikacija, odlučio sam u početnu postavu staviti Thea Walcotta. Novinari, vaše kolege, gledali su sastav i rekli, “Capello je lud!”. Dao sam šansu mladom dečku, koji je tada imao 19 godina, i odlučio je važnu utakmicu. Zabio je tri gola. Tko bi zaboravio takve dvoboje?

Jeste li gledali koju utakmicu Lokomotiva pod vodstvom Slavena Bilića?

- Sastao sam se s njim dvaput u Moskvi i bio sam na 4-5 susreta njegove momčadi. Između ostalog, pratio sam nedavni ogled u kojem su izgubili od CSKA. Vidjela se razlika u kvaliteti. CSKA je kompaktan sastav, u njemu je nekoliko bitnih igrača za reprezentaciju, ali koliko će moći u Europi, vidjet ćemo kad doznamo koga su kupili za sljedeću sezonu.

Što kažete na rezultate? I Bilić sam, i klub imali su veće ambicije.

- Rekao bih da je Lokomotiv na mjestu koje mu po kvaliteti i pripada. To je realnost. Ako želite pobjeđivati, morate imati dobre igrače. Bilić prvi put na takav način vodi klub, uz to, bila mu je prva sezona u Rusiji. Treba biti strpljiv. Dobar je trener i rezultati njegova rada će doći.

Znate li da je vaš bivši igrač Igor Tudor trener u Hajduku?

- Znam, znam... Tudora sam vodio u Juventusu.

Upravo je osvojio prvi trofej.

- Želim mu sve najbolje.

Sigurano ste bacili oko i na koji nastup Intera. Što kažete za Matea Kovačića?

- Vrlo je zanimljiv igrač. Mlad je, za nogometaša s malo godina i iskustva jednostavno je ako uđe u kvalitetnu ekipu koja je posložena i u formi. U tom slučaju i on lakše pruža dobre partije. Kad je momčad u problemima, to je poteškoća za mladića. Međutim, on je dobar i iznimno perspektivan igrač, potencijalno jedan od najboljih veznjaka u Europi.

KOMPLETAN INTERVJU PROČITAJTE U SPORTSKIM NOVOSTIMA!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:46