SVE OČI UPRTE U KIJEV

DERBI U SJENI RATA Vukojević: 'Navijači Dinama i Šahtara zajedno pod ukrajinskim bojama'

Ako Vladimir Putin pokrene moćnu armiju u Donjecku se nogomet neko vrijeme neće igrati
 getty images

Nemiri u Kijevu odgodili su krajem veljače najveći ukrajinski derbi, Dynamo i Šahtar stoga će se sučeliti danas (19 sati po hrvatskom vremenu!) u vrlo važnoj utakmici za naslov prvaka. Tako bi rezonirao tko pogleda ljestvicu i ne prati zbivanja u državi kojoj prijet raspad. Tamošnjim ljudima, bilo pristašama Dynama ili Šahtara, 45. međusobni ogled nogometnih velikana proteči će u neobičnom, specijalnom ozračju ...

- Navijači Dynama i Šahtara ići će zajedno na utakmicu, ujedinjeni pod ukrajinskim bojama, ova teška situacija ih je udružila, ne samo njih nego i ultrase drugih klubova, tako da očekujemo posebnu i odličnu atmosferu. Nedavno su odigrali i međusobnu prijateljsku utakmicu - javio nam se Ognjen Vukojević koji bi mogao startati od prve minute nakon što je odradio kaznu zbog crvenog kartona.

Sportsko rivalstvo je lijepa stvar, međutim u Ukrajini nitko nije siguran za vlastitu budućnost i večeras će prevladavati domoljubni zanos. Pogotovo je kritično u Donjecku oko kojeg proruski separatisti stežu sve jači obruč. Ako Vladimir Putin pokrene moćnu armiju u tom se gradu nogomet neko vrijeme neće igrati... Sigurno da među fanovima Šahtara ne dišu svi jednako, no njihova najvatrenija jezgra na svakoj utakmici ukrajinskim zastavama iskazuju politički stav.

Uprave su zamolile igrače oba kluba da ne daju izjave o ratnim trubama koje se sve glasnije čuju.

- Ovo je najveći derbi i radujemo se utakmici, mi igrači fokusirani smo na nogomet, želimo ovdašnjem narodu upriličiti vrhunsku utakmicu, da ljudima malo uljepšamo svakodnevicu. Nadam se pobjedi, igrat će se na Olimpijskom stadionu, mislim da će biti dosta publike iako ne znam hoće li biti pun. U Kijevu je, što se sigurnosne situacije tiče sve u redu. Zaista se iskreno nadam da će se naći rješenje i prevladati kriza, u Ukrajini žive divni ljudi, zaslužuju mir - dodao je Vukojević.

Šahtar na travnjaku dugo nije bio neuvjerljiviji, moguće je da opako zveckanje oružjem ima utjecaj na momčad. Od šest utakmica proljetnog dijela dobili su četiri, izgubili dvije, tako i proteklu od Vorskle u Poltavi. Ozbiljan je pad u odnosu na prošlu sezonu kad su skupili 79 bodova od mogućih 90. No, i Dynamo je kiksao kod Karpata (2:2). Šahtar ima 47 bodova, Dynamo je na 43, a najbolje šanse za titulu zapravo drži Strinićev i Kalinićev Dnjipro.

Darijo Srna u susret ulazi kao rekorder po broju odigranih minuta u prvenstvu: 1867 u tekućoj sezoni, među igračima ove dvije ekipe, prati ga njegov Alex Teixeira pa domaći Mbokani, a Edaurdo kao jedan od boljih strijelaca (7), ispred njega su Mbokani (13), Luiz Adriano (11) i Jarmolenko (10).

- Nisamo iskoristili njihov kiks kod Vorskle, valjda će danas biti bolje. Nadam se nastupu od prve minute - zaključio je Vukojević koji bi se mogao sučeliti još jednom s kumom Eduardom.

Mircea Lucescu, trener Šahtara, najavljuje da je kraj karijere blizu, preplavi li ratni vihor istok Ukrajine nije nemoguće da se umirovi već ovog ljeta. Iako zainteresiranih klubova ima, bez ponuda ne bi ostao...

U Ukrajini se u četvrtak igra još jedna jako zanimljiva utakmica, derbi Krima u Simferopolju Tavria - Sevastopolj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 03:45