ISPOVIJESTI ŽENA

Žrtve kontroverznog Andrewa Tatea progovorile o traumatičnim iskustvima: ‘Počeo me daviti i silovao me‘

Andrew i njegov brat Tristan suočavaju se s optužbama u Rumunjskoj za trgovinu ljudima, a stariji brat je optužen za silovanje

Andrew Tate i Tristan Tate

 Daniel Mihailescu/Afp

Kontroverzni influencer Andrew Tate ponovno se našao u centru pozornosti. Dvije žene, koje tvrde da ih je silovao i davio, za BBC su progovorile o svojim iskustvima koje su prošle s njim. Osim njih je još jedna žena rekla kako ju je silovao Tristan, mlađi brat Andrewa. Njih dvojicu su u Rumunjskoj optužili za trgovinu ljudima i okupljanje organizirane skupine za seksualno iskorištavanje žena, a Andrewa su optužili za silovanje.

image

Andrew Tate i Tristan Tate

Daniel Mihailescu/Afp

On je trenutno u kućnom pritvoru u Rumunjskoj, a njemu i njegovom bratu prijeti više od 10 godina zatvora. Tužitelji sada razmatraju i nove optužbe protiv 37-godišnjeg Andrewa, uključujući trgovinu maloljetnim osobama i seksualni odnos s maloljetnom osobom. Osim toga, braću istražuju za trgovinu više od 34 žena.

Za BBC su svoja iskustva iznijele dvije Britanke koje nisu uključene u rumunjski slučaj protiv Tatea. One su u svojim ispovijestima progovorile o detaljima navodnog silovanja i seksualnog nasilja koje je počinio Andrew. Dvije žene su ga optužile za incidente koji su se dogodili prije 10 godina, u vrijeme kad je Andrew živio u Lutonu.

image

Andrew Tate i Tristan Tate

Daniel Mihailescu/Afp

Jedna od žena, koju su nazvali Anna, rekla je kako je 2013. godine izašla s Andrewom i onda otišla u njegovu kuću. "Počeo me ljubiti i rekao da razmišlja hoće li me silovati. Iznenada me zgrabio za grlo, tresnuo o naslon kreveta i počeo daviti", ispričala je pa rekla kako ju je tada silovao. Nakon toga joj se počeo slati uznemirujuće poruke o silovanju i seksualnom nasilju.

"Jesam li loša osoba? Što se tebi više nije sviđalo, to sam ja više uživao", rekao je u jednoj od glasovnih poruka. "Volim te silovati", napisao je u jednom SMS-u, a Anna je rekla i kako se pokušao našaliti na račun davljenja. "Jesi li ozbiljno toliko uvrijeđena što sam te malo davio?", poručio joj je.

image

Andrew Tate i Tristan Tate

Daniel Mihailescu/Afp

Anna je 2014. godine prijavila napad policiji u Bedfordshireu, a nakon što su ga još dvije žene optužile za slične stvari, pokrenuta je policijska istraga. Tek nakon pet godina su njihovi iskazi poslani državnom tužiteljstvu, ali optužnica nije podignuta zbog nedovoljno dokaza.

Druga žena, Sienna, je rekla kako je Tatea upoznala u Lutonu prije 10 godina. Ispričala je kako su se dobro slagali te popili nekoliko pića zajedno. Potom su imali, kako je rekla, "standardnu vezu za jednu noć". Nakon nekoliko mjeseci su se Sienna i Andrew ponovno sreli. "Otišli smo u moju spavaću sobu i započeli sa seksom. Tada mi je stavio ruke oko vrata", rekla je. Dodala je kako se borila za zrak, a onda je izgubila svijest. Kako piše BBC, nakon što se probudila seks još uvijek nije bio gotov. "Bila sam apsolutno prestravljena. Sjećam se kako sam hvatala zrak. Bilo je to silovanje", rekla je. Sljedeće jutro se probudila s krvavim okom. "Jedna bjeloočnica mi je u potpunosti bila crvena, navodno je to uobičajeno u slučajevima obiteljskog zlostavljanja gdje je došlo do davljenja", rekla je ona. Siennin prijatelj je potvrdio da mu je ona rekla za incident te da je vidio njezinu ozljedu.

image

Andrew Tate i Tristan Tate

Daniel Mihailescu/Afp

Ipak, Sienna nakon incidenta s Tateom nije otišla na policiju, a kaže kako joj je zbog toga jako žao. BBC tvrdi kako je trenutno u kontaktu s pet žena koje su izjavile da ih je kontroverzni influencer davio tijekom seksualnih odnosa. Međutim, on sve negira. "Znam da nikad nikoga nisam povrijedio. Nije u mojoj prirodi povrijediti ljude", rekao je prošle godine u lipnju.

Andrew Tate je posljednjih nekoliko godina postao jako popularan na društvenim mrežama te je svojim objavama prikupio milijune pratitelja diljem svijeta. U svojim je objavama pripovijedao da ženama treba dominirati, nakon čega su britanske vlasti počele tvrditi da širi mizoginiju na internetu.

image

Andrew Tate i Tristan Tate

Daniel Mihailescu/Afp

U svojim je videima pokazivao i kako izgleda njegov život u Rumunjskoj, u koju se navodno preselio oko 2016. godine. On i njegov brat Tristan su vodili posao s web kamerama u Lutonu u sklopu kojeg su žene razgovarale s drugima online i skidale se za novac. Njihov se posao navodno povećao nakon preseljenja u Rumunjsku koja ima jednu od najvećih industrija web kamera na svijetu. Kako je Andrew jednom prilikom rekao, od svog posla je zarađivao 400.000 funti mjesečno, a tvrdio je i da za njega radi 75 žena. Kasnije je smanjio te brojke te rekao kako se radilo o pretjerivanju i lažima.

Upravo je njegov posao ključan za kazneni postupak protiv njega u Rumunjskoj. Tamošnji tužitelji tvrde da su braća Tate trgovala ženama, organizirala njihov prijevoz te im osiguravala smještaj u Bukureštu u svrhu iskorištavanja. Na popisu žena su se našle i dvije žene koje su iz Ujedinjenog Kraljevstva doveli u Rumunjsku.

image

Andrew Tate i Tristan Tate

Daniel Mihailescu/Afp

Teške optužbe iznesene su i na račun mlađeg Tatea. Još je jedna Britanka, koja nije uključena u rumunjski slučaj, ispričala kako se 2017. viđala s Tristanom te ju je on potaknuo da radi za njega pred web kamerom. Ta je žena, koju su nazvali Daisy, sama otišla u Bukurešt te pristala raditi za njih. Ispričala je kako je živjela i radila s drugim ženama u izrazito kontroliranom okruženju.

"Djevojke su imale svoje sobe, ali to nije bio njihov osobni prostor. Sve je bilo Tristanovo i Andrewovo, spavaće sobe u kojima su djevojke radile bile su i spavaće sobe braće", ispričala je ona. Istaknula je da su za njih postojala stroga pravila te da su braća pratila svaki aspekt njihova života. Daisy je prekinula svoju vezu s Tristanom nakon što je došla u Rumunjsku, ali ju je on nastavio uznemiravati te pokušavati imati seks s njom. "Rekla sam mu ne 10 do 15 puta. Stavio je ruke oko mog vrata i silovao me", ispričala je.

image

Andrew Tate i Tristan Tate

Daniel Mihailescu/Afp

BBC je razgovarao i s Daisynim prijateljem koji je rekao kako je ona bila jako uzrujana nakon što se vratila u Ujedinjeno Kraljevstvo. Ispričala mu je da ju je Tristan seksualno zlostavljao.

Svoje je iskustvo opisala i Raluca, rumunjski webcam model. Ona je 2021. godine radila za braću Tate koja su, kako kaže, kontrolirala i manipulirala sve žene koje su radile za njih. Većina tih žena je izlazila s braćom, a neke od njih su doveli iz Velike Britanije.

Tužitelji iz Rumunjske su rekli da imaju izjave triju žena koje su rekle kako su ih braća kontrolirala te da nisu smjele izlaziti iz kuće. Iste je optužbe Andrew odbacio kad je prošle godine razgovarao s BBC-jem. Njegova je jedina uloga, prema njemu, bila pomoći im pronaći snimatelja.

image

Andrew Tate i Tristan Tate

Daniel Mihailescu/Afp

Osim optužbi u Rumunjskoj, braća Tate imaju pravnih problema i u Ujedinjenom Kraljevstvu. Tamo je započeo postupak izručenja Andrewa i Tatea zbog tvrdnji o silovanju i trgovini ljudima u razdoblju od 2012. do 2015. godine. Ti slučajevi nisu povezani sa ženama s kojima je BBC razgovarao. Osim toga se čeka i odluka sudca koji mora donijeti odluku o tome duguju li braća milijune neplaćenog poreza na svoj online biznis.

Sienna i Anna tuže Andrewa za silovanje i seksualni napad, zajedno s još dvije žene, a trebale bi svjedočiti pred Visokim sudom u Londonu. Andrew planira negirati njihove tvrdnje. "Radujem se što će istina izaći na vidjelo. Radujem se što će BBC pronijeti istinu da je Andrew Tate proglašen nevinim jer nikada nisam učinio ništa loše", rekao je on prošle godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 11:08