TEŠKE RIJEČI

Svi suradnici napuštaju Meghan i Harryja: ‘Kriva je ta diktatorica na štiklama, ponižava ljude, ne sluša nikoga‘

Sussexe je nedavno nakon samo tri mjeseca napustio još jedan suradnik i sve im je teže naći ljude koji žele raditi za njih

Meghan Markle

 Christoph Reichwein/Dpa Picture-alliance Via Afp

Princ Harry, vojvoda od Sussexa, danas (15. rujna) slavi 40. rođendan. Iako je u iznimno lošim odnosima s drugim članovima britanske kraljevske obitelji, kralj Charles i kraljica Camilla čestitali su mu rođendan preko društvenih mreža. Učinili su to na službenom profilu kraljevske obitelji na X-u, bivšem Twitteru, uz fotografiju nasmijanog Harryja iz 2018. godine i jednostavnu poruku: "Želimo vojvodi od Sussexa sve najbolje povodom njegovog 40. rođendana!". Na opće iznenađenje, malo kasnije princ William i Kate Middletron prenijeli su objavu na svojem profilu. Posljednji put Harry je rođendanske čestitke od obitelji dobio 2021. kada je kraljica Elizabeta II. još bila živa.

Princ rođendan slavi u Kaliforniji, sa suprugom Meghan (43) i njihovom djecom Archiejem (5) i Lilibeth (3), a nakon toga će s prijateljima otići na izlet u obližnji nacionalni park. Među poklonima kojima se može veseliti svakako je najveći onaj od 8,5 milijuna dolara (7,77 milijuna eura) koje će dobiti iz ostavštine prabake kraljice-majke Elizabete. Prabaka je ostavila zakladu od 90 milijuna dolara za nasljednike, te uvjete kako se isplaćuju - za Harryja je to njegov 40. rođendan. Novac će dobro doći da popuni obiteljski budžet.

image

Zaposlenici Buckinghamske palače su je 2018. optužili za bullying

Andrew Milligan/afp/profimedia/Andrew Milligan/afp/profimedia

No, rođendansko slavlje ne može proći bez nelagode. Najveću sjenu na proslavu bacili su medijski napisi o problemima koje poduzetni par ima s nalaženjem suradnika i zaposlenika. Na glasu su kao najgori slavni poslodavci. Krivica za te probleme pripisuje se njegovoj supruzi Meghan Markle.

Najnoviji je primjer tekst objavljen u The Hollywood Reporteru u kojem sugovornici Meghan opisuju kao "diktatoricu u štiklama" koja "odrasle muškarce tjera na plač".

- Svi se užasavaju Meghan. Ona ponižava ljude, ne prima ničije savjete. Oboje su loši u odlučivanju, često mijenjaju mišljenja. Harry je vrlo, vrlo šarmantna osoba, nimalo umišljen, no on joj omogućuje da se ponaša tako. A ona je jednostavno grozna. - rekao je neimenovani izvor blizak paru u tekstu koji se uglavnom bavi činjenicom da se zaposlenici Sussexovih, mijenjaju "kao na traci".

- Apsolutno je neumoljiva - rekao je drugi insajder - Ona maršira uokolo poput diktatora na visokim petama, ljuti se i izvikuje naredbe. Gledao sam kako odrasle muškarce dovodi do suza.

Pretjerivanje ili ne, činjenica je da rijetko tko ostaje dugo zaposlen kod Sussexa, a priča nije nova. Još 2018. u Buckinghamskoj palači su istraživali ponašanje tada friške vojvotkinje prema dvoje pomoćnika koji su se potužili na bullying. Rezultati istrage nikad nisu objavljeni, a ona je tvrdila da su tvrdnje bile dio "proračunate kampanje blaćenja" protiv nje.

Sussexi su napustili kraljevsku obitelj 2020. godine i preselili u SAD, a zatim intenzivno poradili na tome da unište svaku nadu za pomirenje kroz intervjue, dokumentarce i knjige. Iako kralj Charles raznim gestama (poput rođendanske čestitke) povremeno pokazuje da nije u potpunosti odbacio sina, situacija je puno kompliciranija s princom Williamom i njegovom suprugom Kate. Prenošenje rođendanske čestitke na društvenim mrežama možda jest neka, ne baš bujna maslinova grančica, ali William, koji će jednoga dana biti kralj, navodno planira brata potpuno isključiti iz obitelji.

Kada je njihov biznis u pitanju, prema Hollywood Reporteru, Josh Kettler, ugledni poslovni konzultant iz Santa Barbara posljednji je od njihovih zaposlenika koji im je otkazao suradnju. Radio je samo tri mjeseca kao šef osoblja.

image

Princ Harry teško će popraviti odnos s bratom Williamom i njegovom suprugom Kate

Kirsty O‘connor/pa Images/profimedia/Kirsty O‘connor/pa Images/profimedia

- On je postao najnoviji član sve većeg kluba onih koji su "preživjeli Sussexe", kako sebe nazivaju njihovi bivši zaposlenici. Prije Kettlera, bila je Toya Holness, koja je radila kako njihova globalna tajnica za odnose s javnošću do 2022. godine, te Christine Weil Schirmer koja je otkaz na mjestu šefice njihova PR-a dala 2021. godine. Iste godine otišla je i Samantha Cohen, koja je bila glavna osobna asistentica i pomoćnica Meghan Markle - nabrajaju u članku.

Prije toga bila je tu Keleigh Thomas Morgan, partnerica u agenciji Sunshine Sachs koja je zastupala Meghan dok je još bila glumica. Na popis klijenata dodali su i Harryja, nakon što se par zaručio. Pomogli su paru i u trenutku kada su se preselili u Kaliforniju.

U "klubu preživjelih" su i Catherine St-Laurent, koja je godinu dana bila direktorica Archewella, njihove organizacije, a zatim i izvršna direktorica Mandana Dayani. Otišao je i Ben Browning, producent nagrađen Oscarom koji je bio zadužen za kreiranje sadržaja i povezao ih s Netflixom, te na kraju šefica marketinga Fara Taylor.

Nemilosrdni prikaz vojvotkinje u izrazitom je kontrastu sa slikom o sebi koju Markle pokušava naslikati, slikom nježne, empatične osobe s velikim osmijehom na licu, nekoga tko razumije životne borbe. Posljednjih godina postala je gorljiva obožavateljica bestselera teksaške autorice knjiga o samopomoći Brené Brown, koja potiče čitatelje da "njeguju zahvalnost i radost u svojim životima". Kada je u kolovozu bila na turneji po Kolumbiji sa svojim suprugom, Markle je objasnila da joj je taj novi stav donio veliku radost i rekla: "Ako želite biti zahvalni za svoj život, morate biti zahvalni za sve njegove aspekte".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 20:50