NEISPRIČANA PRIČA

Otkrivena tajna američkog predsjednika: ‘Povijest to prešućuje, ali spavao je s više muškaraca nego žena‘

Film prepričava važan dio američke povijesti koji je često izostavljan i potiče publiku na razmišljanje

Novi dokumentarac o američkom predsjedniku Abrahamu Lincolnu

 Screenshot YouTube

Najava za nadolazeći dokumentarac, “Lover of Men: The Untold History of Abraham Lincoln”, kako stoji u naslovu, bavi se kultnim američkim predsjednikom Abrahamom Lincolnom, no zahvaljujući eminentnim stručnjacima i nikad prije viđenim fotografijama i pismima američkog predsjednika, film prikazuje detalje Lincolnovih "romantičnih veza s muškarcima".

Kako piše Page Six, film se bavi poviješću ljudske seksualne fluidnosti i koncentrira se na duboke razlike između percipiranja seksualnosti u 19. stoljeću i danas. Film prepričava važan dio američke povijesti koji je često izostavljan i potiče publiku da razmisli zašto imamo tako ograničen pogled na ljudsku seksualnost.

Ovaj film u režiji Shauna Petersona istražuje Lincolnove navodne veze s muškarcima i uključuje intervjue s povjesničarima s cijenjenih sveučilišta poput Harvarda, Columbije, Browna, Wellesleyja i Rutgersa.

- Lincoln je vjerojatno spavao s više muškaraca nego žena - objasnio je jedan stručnjak.

Što se tiče Lincolnove homoseksualnosti, o tom se piše i nagađa već godinama, a prema pisanju The Guardiana, ta informacija ne ostavlja republikance ravnodušnima. Je li uistinu osnivač stranke koja je tražila ustavni amandman za zabranu homoseksualnih brakova u Americi, zapravo i sam bio gay?

Naime, knjiga "The Intimate World of Abraham Lincoln" autora C. A. Trippa, cijenjenog američkog psihologa, terapeuta i seksologa, dokazuje da je jedan od najvećih američkih predsjednika imao dugotrajnu vezu s mladim prijateljem, Joshuom Speedom, te da je dijelio krevet s Davidom Dericksonom, kapetanom njegovih tjelohranitelja.

Za razliku od Joshue Speeda, Derickson je bio otac, ženio se dva puta i napravio desetero djece. Međutim, poput Speeda, Derickson je postao predsjednikov blizak prijatelj i također je dijelio krevet s predsjednikom dok je njegova supruga bila odsutna.

Tripp, bivši istraživač za seksologa Alfreda Kinseyja i cijenjeni pisac u LGBT sferi, u knjizi je spomenuo kako je poznati predsjednik imao puno "bliskih prijatelja".

- Nije baš volio djevojke, barem se meni tako činilo - rekla je jednom prijatelju njegova maćeha Sarah Bush Lincoln.

Znanstvenici su dugo raspravljali o Lincolnovoj seksualnosti, a već 1920-ih su prikriveno spominjali njegov odnos sa Speedom. Međutim, kritičari kažu da činjenica muškarci spavaju zajedno u teškim okolnostima nije bilo neuobičajeno.

Dodatno, Tripp je otkrio pisma između Lincolna i Speeda koja navodno odišu dubokom intimnošću.

Trippova knjiga doista otvara nove temelje svojim iscrpnim prikazom mnogih Lincolnovih mogućih homoseksualnih ljubavnika, uključujući jednog čovjeka koji je opisao Lincolnova bedra kao "najsavršenija".

- Nemojte se varati, Abe Lincoln je bio homoseksualac - rekao je profesor Scott Thompson s američke Pravne škole Fletcher.

S druge strane, David Donald, profesor s Harvarda i cijenjeni Lincolnov biograf, osporio je Trippove tvrdnje u svojoj knjizi "We Are Lincoln Men", objavljenoj 2004., i kaže da nema konačnog dokaza da je Lincoln imao aferu s bilo kojim muškarcem.

Donald je napisao da nitko u to vrijeme nije sugerirao da su on i Speed ​​seksualni partneri. William Herndon, Lincolnov pravnik koji je ponekad spavao s njima u sobi, nikada nije spomenuo seksualni odnos. U teškim vremenima, napisao je Donald, prostor je bio tijesan i muškarci su dijelili krevete. S druge strane, tvrdi da dopisivanje Lincolna i Speeda nije ono ljubavno. Štoviše, Lincoln je otvoreno aludirao na njihovu vezu, rekavši: "Spavao sam s Joshuom četiri godine." Da su bili ljubavnici, napisao je Donald, Lincoln "ne bi govorio tako slobodno".

Ništa u javnom životu Abrahama Lincolna nije sugeriralo na to da bi mogao biti homoseksualne orijentacije. Kao mladić, udvarao se ženama i na kraju oženio Mary Todd s kojom je imao četiri sina: Roberta, Eddieja, Willieja i Tada.

Lincoln je pričao živahne viceve o seksu sa ženama, privatno se hvalio svojim uspjehom kod dama prije braka. Čak ni u žutom tisku njegova vremena, nitko od mnogih Lincolnovih neprijatelja nije nagovijestio da bi on mogao biti išta drugo osim potpuno heteroseksualan.

Prava povijest neheteroseksualnih stilova života u zapadnim društvima iskrivljena je kaznama koje su se prije izricale rodnim nekonformistima. Neizbježno je da će se gotovo svi istaknuti homoseksualci viktorijanskog doba jako potruditi kako bi svoje afere zadržali u tajnosti.

Prošlost je poput "druge zemlje" u kojoj običaji i priče koje uzimamo zdravo za gotovo jedva da postoje ili su toliko različiti da su gotovo neprepoznatljivi. Uzmimo, na primjer, spomenutu naviku Abrahama Lincolna da dijeli krevet s drugim muškarcima. Danas bi se gotovo neizbježno pretpostavilo da je poziv jednog muškarca drugom da žive i spavaju zajedno - čiste seksualne prirode.

Međutim, u pograničnom Illinoisu nitko nije razmišljao o tome da dva mlada muškarca spavaju zajedno. Danas nam je očito da bi takav čin bio pogodan za seksualne odnose, ali zajedničko spavanje bilo je sasvim primjereno u to vrijeme i na tom mjestu.

Dijeliti krevet s poletnim mladim vojnikom, međutim, nešto je druga stvar kada ste predsjednik Sjedinjenih Država i vjerojatno možete spavati kako god i gdje god želite.

Inače, ovo nije jedini medij koji se bavi sličnom tematikom u posljednje vrijeme. Komičar Cole Escola glumi Mary Todd Lincoln u novoj brodvejskoj predstavi "Oh, Mary!", koja prati bivšu prvu damu SAD-a nekoliko tjedana uoči ubojstva Abrahama Lincolna, a Variety je tu predstavu nazvao "nedvojbeno najsmješnijom i najgay predstavom" koju je Broadway vidio posljednjih godina.

Naime, Escola, u kostimu nalik na Wednesday Addams, briljantno glumi Mary - bijesnu alkoholičarku i domaćicu oštrog jezika čije je snove o tome da postane zvijezda kabareta srušio njen odsutni suprug, predsjednik Abraham Lincoln.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. srpanj 2024 11:10