TEŠKI TRENUTCI

Nick Cave kroz suze pričao o gubitku sinova: ‘Bio sam zadivljen svojom genijalnošću. A onda se sve promijenilo‘

Australski glazbenik tragediju je doživio 2015. kad je preminuo njegov 15-godišnji sin. Prije dvije godine izgubio je drugog sina

Nick Cave

 Youtube

Australski glazbenik Nick Cave najpoznatiji je po suradnji s bendom The Seeds, a njegovi bezvremenski hitovi kao što su "O Children" i "Into My Arms" prikupili su desetke milijuna slušanja na svim platformama. Iako je u svojoj karijeri doživio ogroman svjetski uspjeh, istu su mu obilježile i tragedije koje su mu u potpunosti promijenile život.

U intervjuu za emisiju "Australian Story" je rekao kako je od čovjeka "zadivljenog vlastitom genijalnošću" došao do toga da se osjeća "sramotno samozadovoljnim" nakon što je izgubio dva sina u posljednjih 10 godina. Njegov sin Arthur preminuo je 2015. godine sa samo 15 godina. Arthur je prvi put probao LSD, a onda tragično pao s litice visoke 20 metara koja se nalazila u blizini njegovog doma u Brightonu. Tada su mu u tijelu pronašli i tragove marihuane, a istraga je otkrila i da je Arthur bio u potpunosti dezorijentiran u trenutcima prije smrti.

Prije dvije godine je Cave izgubio sina Jethroa, koji je preminuo u 32. godini. Jethro se borio sa šizofrenijom i ovisnošću o drogama. Preminuo je dva dana nakon što je izašao iz zatvora gdje je služio kaznu zbog fizičkog napada na vlastitu majku, a pronašli su ga u jednom motelu u Melbourneu.

image

Nick i Susie Cave

Chioccia Simona/ipa/abaca/Abaca Press/Profimedia/

Nick je sada priznao da više ne cijeni umjetnost iznad svega drugog, kao što je to radio prije smrti njegova dva sina.

"Bio sam zadivljen svojom vlastitom genijalnošću. Sad vidim koliko je glupa ta sramotna vrsta samozadovoljavanja", rekao je. Glazbenik je ispričao kako mu je njegova umjetnost, točnije glazba, uvijek bila na prvom mjestu, ali se to u potpunosti promijenilo nakon što je preminuo njegov 15-godišnji sin. "Ta ideja da umjetnost ruši sve ne vrijedi više za mene", rekao je pa dodao da "postoje stvari koje su mu puno bitnije od koncepta umjetnika".

Glazbenik rijetko priča o tragediji koja mu se dogodila u životu, a ni ovaj mu put nije bilo lako o tome govoriti. Nick je tijekom intervjua jedva suzdržao emocije. Ranije je za The Guardian rekao kako kod njega postoji osjećaj krivnje zbog smrti njegovih sinova jer je, kako kaže, "protiv prirode sahraniti dijete".

image

Nick Cave

Dominic Lipinski/Pa Images/Profimedia

"Mislim da je to nešto što ljudi koji izgube djecu osjećaju neovisno o situaciji, samo zato što je jedina stvar koju morate raditi to da ne dopustite svojoj djeci da umru. Zaboravite to. Jedina stvar koju morate napraviti je zaštititi svoju djecu", rekao je tada.

Australski glazbenik se dugo godina borio s ovisnošću o heroinu, a 1988. godine su ga uhitili zbog posjedovanja istog. Rekao je i da se na neki način osjeća krivim zbog toga što su droge bile dio Arthurove smrti. "Gledajte, takve stvari su u našem DNK, naslijeđene su. Ne želim stvarati nikakve pretpostavke o Arthuru koji je bio samo mladi dečko. Nije bio ovisan", ispričao je.

image

Nick Cave

Johan Nilsson/Tt News Agency Via Afp

Pričao je glazbenik i o tuzi koju i dan danas osjeća na neki način. "S vremenom apsorbiramo ili preuređujemo sebe kako bismo postali bića gubitka kada ostarimo. To je dio naše temeljne strukture, onoga što jesmo kao ljudska bića. To nije tragičan element u našim životima nego produbljujući element koji donosi nevjerojatno značenje u naše živote", ispričao je.

Njegova se tuga s godinama smanjila, iako ona još uvijek postoji, a pomoglo mu je to što je njegov sin Luke sa suprugom Sashom dobio sina Romana. Cave ima još jednog sina, Earla, koji je Arthurov blizanac.

image

Susie Cave, Nick Cave i Earl Cave

Vittorio Zunino Celotto/Getty Images For Gucci
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 11:03