MILO HRNIĆ

Prije godinu dana napustila nas je naša glazbena legenda: Veliku životnu tragediju nikad nije prebolio

Glazbenik je iza sebe ostavio više od milijun nosača zvuka, preko 200 pjesma i 20 albuma, tri pobjede na splitskim festivalima...

Milo Hrnić

 Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

"Glas, brk i lančić oko vrata", tako se u zadnjem intervju za Jutarnji opisao Milo Hrnić koji je napustio svijet na današnji dan prošle godine nakon duge i teške bolesti u 74. godini. "Veliki zaljubljenik u dalmatinsku pjesmu, zabavljač, legenda hrvatske glazbene scene", tako su ga opisavali drugi.

Hrnić je iza sebe ostavio više od milijun nosača zvuka, preko 200 pjesma i 20 albuma, tri pobjede na splitskim festivalima te hitove koji se i nakon njegova odlaska rado slušaju i pjevaju. Obožavao je svoj rodni Dubrovnik, a čak se i "iz dišpeta" okušao i u politici - prvo kao čelnik HNS-a, a onda kao nezavisni vijećnik Gradskog vijeća grada Dubrovnika.

image

Komemoracija povodom smrti Mila Hrnića

Bozo Radic/Cropix

Kršten pod imenom Bože, nazvan po djedu, Hrnić preuzima estradno ime Milo, kako ga je majka iz milja zvala. Rođen u glazbenoj obitelji ugleda se, kako smo ranije prenijeli, na polubrata Antuna Simatovića koji je imao gospel pop bend Dubrovački poklisari. Iako je isprva Hrnić bio pomorac, ljubav prema glazbi je na koncu prevladala.

Ipak, Hrnić je i tada postizao značajna priznanja, prije svih onih u glazbi. Naime, tada je kao pomorac u Indijskom oceanu spasio 20-ak brodolomaca i postao počasni građanin Bombayja.

image

Milo Hrnić

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

No, nije sve bilo tako sjajno u Hrnićevom životu. Jedna od najvećih tragedija u životu bila je iznenadna smrt njegova sina Srđana 2020. godine. "Svaki dan plačem. Prijatelji me tješe da će mi s vremenom biti lakše, no meni je sve teže. S tim se budim i liježem", rekao je u teškim trenucima.

Sin Srđan i sam je bio glazbenik te njegova velika potpora, no osim njega glazbenik je u braku sa suprugom Dubravkom dobio i sina Antu. Smrt sina duboko je potresla Hrnića koji je nakon toga izgubio volju i za koncertima. Jako ga je boljela nepravda i zato se mogao poistovjetiti, kako je kazao, s Marinom Držićem.

"Sve nepravde i progone svojeg života pretočio je u satiru i komediju. Moj je moto: preživi i ostani velik", kazao je za Jutarnji jednom prilikom. Tada je priznao i da bi se, kada bi bilo moguće vratiti se u drugi život, ponovio sve isto, ali puno bolje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 11:50