VRAĆA SE I BEE!

Godinama živi na selu kod Petrinje, a sada zvijezda 90-ih najavljuje veliki povratak: ‘Odlučila sam bez puno promišljanja‘

Generacije je pamte po hitovima ‘Šumica‘, ‘U krvi imam te‘..., a sada je ponovno posvećena nastupima

Pjevacica Ivana Banfić bila je debitantica na festivalu šansone u Šibeniku

 Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Nikad nije kasno da budeš debitant, kaže jedna od najvećih zvijezda dance scene devedesetih Ivana Banfić, koja je pjesmom "Sve se dogodilo" premijerno, prošlog vikenda, nastupila na Večerima dalmatinske šansone. Na scenu je kročila u zelenoj haljini koju je sama kreirala, a publiku je osvojila snažnom, emotivnom interpretacijom skladbe "Sve se dogodilo", što ju je za nju napisala Sandra Sagena, autorica nekih od Ivaninih najvećih hitova. Veliki je to povratak na festivalsku pozornicu pjevačice koja već godinama živi na selu nedaleko od Petrinje, gdje punim plućima uživa u svim darovima prirode.

Ovo je vaš prvi nastup na Večerima dalmatinske šansone. Kako to da već prije niste tu nastupali i zašto ste se - s obzirom na to da niste od onih koje gledamo na baš svim festivalima - odlučili baš za Šansonu?

- Uvijek postoji prvi put. Zato mi je drago što sam bila u Šibeniku na festivalu. Predivan je to grad... Grad umjetnika i kulture... Na festival sam stigla na poziv Sandre Sagene, autorice pjesme, i našeg vrhunskog glazbenika Alana Bjelinskog, koji je specijalno za ovu pjesmu napravio aranžman. Nakon što sam prvi put čula pjesmu, nešto u meni se dogodilo i odluka je donesena u tren oka.

image

Sama je kreirala haljinu za nastup

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

U pjesmi "Sve se dogodilo" pjevate o ženi koja je napravila preljub i sada se kaje. Oduvijek ste bili svoji i nikad se niste bojali pjevati o stvarima o kojima mnoge vaše kolegice šute. Koliko je hrabrosti potrebno za to?

- Pjesma je moderna šansona koja govori o modernoj ženi koja se usudi posegnuti u svoje srce i pokajati se, priznati si da je bila zavedena... Koliko je to hrabro? Ako gledamo na način da je u nas u pjesmama i tekstovima ‘normalno‘ da je muškarac taj koji vara i kriv je, a žene su uvijek te koje su prevarene, onda je to nešto novo, jer u ovoj pjesmi imamo napokon i žensku stranu priče.

Autorica pjesme je Sandra Sagena, koja je napisala vaše velike hitove. Koliko godina vas dvije niste surađivale?

- Dugo nismo surađivale. Imamo dosta uspješnih suradnji i hitova. ‘U krvi imam te‘ naš je najveći hit uz Enesa Tvrtkovića, koji je radio glazbu... Tu su i ‘Lav u srcu‘, ‘Ne mazi me ko on‘... To su neki od poznatijih hitova, a ima ih još...

Oduvijek ste mnogo pažnje pridavali i modnom imidžu. Je li istina da ste haljinu u kojoj ste nastupili na Šansoni sami kreirali?

- Da, istina je. Odlučila sam se sama kreirati haljinu za nastup. Došla mi je inspiracija i ideja. Imam odličnu krojačicu, vrhunsku majstoricu koja je moju kreaciju izradila točno po mojoj ideji.

image

Ivana je pjevala pjesmu "Sve se dogodilo" autora Sandre Sagene i Alana Bjelinskog

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Što vas je nadahnulo na to da se upustite u osmišljavanje haljine?

- Zelenilo. Obožavam zelenu boju, i to boju zelene šume. Posljednjih nekoliko godina dosta boravim u prirodi i s prirodom komuniciram, pa se može reći da me je sama priroda inspirirala.

Koje ste materijale koristili za ovu kreaciju?

- Koristila sam čipku sa svjetlucavim detaljima i ta predivna zelena boja u kombinaciji s bež, bojom kože, dala je točno ono što sam htjela. Sve je izgledalo kao zelena krošnja šume s jutarnjom rosom na listovima. Imala sam točno tu sliku pred sobom dok sam razmišljala o haljini.

Možemo li i ubuduće očekivati vaše kreacije na sceni?

- Odličan je osjećaj stvoriti svoju kreaciju! Zašto da ne, voljela bih. To mi se sviđa. Kreativno je!

Jednom ste rekli da je vaš život nezamisliv bez glazbe. Kakvu glazbu volite slušati u slobodno vrijeme?

- I dalje preferiram svoju prvu ljubav EDM, elektroničku dance i house glazbu. Uz to u posljednje vrijeme slušam romsku glazbu iz cijelog svijeta. To me puni nekom pozitivnom vibrom i emocijama koje su iskrene.

image

Nastup Ivane Banfić na šibenskoj pozornici

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Živite u zelenilu, budite se uz cvrkut ptica. Koje su još prednosti života na svježem zraku?

- Sve ste nabrojali. Teško je to i opisivati, ali je stvarno prekrasno.

Uskoro, 7. rujna, napunit će se šesnaest godina otkako nas je napustio Dino Dvornik, vaš veliki prijatelj i čovjek s čijom ste pjesmom "Dođi" još 1990. nastupili na Zagrebačkom festivalu i osvojili četvrto mjesto. Na što danas prvo pomislite kada se sjetite Dine?

- S Dinom sam prošla najbolje godine života. Naučila sam puno od njega u glazbenom smislu. Bio mi je idol. Fali mi i često ga se sjetim. Sjetim se kako sam se smijala da me bolio trbuh od smijeha, bio je izuzetno duhovit... Fali.

Kakvi su vam daljnji glazbeni planovi?

- Nekako nemam dalekih planova... A bliži planovi su nastupi i koncerti koje imam dogovorene do kraja prosinca. Planovi su da uživam u glazbi i publici, da zajedno stvaramo ono nešto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 11:05