Što spaja zombije, rajčice i Momčila Otaševića? Domaća hit komedija „Šalša“

Komedija s elementima zombi horrora „Šalša“, nastala u produkciji Maxima filma, nastavlja tu dobru tradiciju miješanja humora i strave

Momčilo Otašević

Ima li nešto gore od velike ljetne invazije turista na mali dalmatinski otok? Ako ste odmah rekli „ne“, razmislite dvaput, jer domaća komedija „Šalša“ prikazuje jednu puno goru situaciju – invaziju zombija na (fiktivni) dalmatinski otok Mala Glava. Zabavan film s Momčilom Otaševićem kao vječnim studentom mađarskog te Slavkom Sobinom i Damirom Markovinom kao zombi-policajcima od ovoga se tjedna može pogledati u hrvatskim kinima i multipleksima.

Još od kada je Victor Halperine 1932. snimio „White zombie“, prvi film o zombijima u kojem glavnu ulogu ima legendarni Bela Lugosi, „živi mrtvaci“ neiscrpna su inspiracija filmašima iz cijeloga svijeta. Ima tu krvavih horora, parodija, akcijskih filmova, trilera, pa čak i nekoliko, u što nitko nije sumnjao, zombi pornića, a hrvatska je kinematografija svoju prvu zombi komediju dobila 2019. s „Posljednjim Srbinom u Hrvatskoj“ Predraga Ličine.

Film koji se ne odbija

Komedija s elementima zombi horrora „Šalša“, nastala u produkciji Maxima filma, nastavlja tu dobru tradiciju miješanja humora i strave, ali i unosi dio dalmatinskoga duha. Upravo taj spoj fjake i krvoprolića dovodi do najkomičnijh trenutaka kao što je pojava zombi zeke – na prvi pogled jako slatke životinje, koja će vam bez problema odgristi ruku ako joj date prst.

„Šalša“, film redatelja Dražena Žarkovića, svjetsku je premijeru imao na 71. Filmskom festivalu u Puli osvojivši Zlatnu arenu za vizualne efekte. Ispunjena Arena odlično je reagirala na zabavnu priču o Vatroslavu, koji dolazi na otok u berbu rajčica, ne znajući da će uskoro morati bježati od zombija, ali i boriti se za ljubav lijepe stomatologinje Irene (Ivana Gulin).

„Kada su me nazvali i ponudili ulogu u otočnoj komediji, bio sam jako zadovoljan. Onda su počeli spominjati zombije i eksplozije, pa sam se malo iznenadio. A kada su mi rekli da se moj lik zove Vatroslav i pritom je još student, znao sam da je ovo ponuda koja se ne odbija. Jednostavno je riječ o ulozi kakvu dosad nikada nisam imao“, kazao je glavni glumac Momčilo Otašević.

image

Šalša - Damir Markovina i Slavko Sobin

Zvijezda serije „Kumovi“, ali od ove jeseni i serije „U dobru i zlu“, za ulogu je morao doći u dobru formu. Naime, u filmu „Šalša“, snimanom na Šolti, pojavljuje se u gotovo svakoj sceni, a nerijetko ispred kamere – bježi pred zombijima. Sve se to isplatilo kad je ovo ljeto opet došao na Šoltu, gdje je održana posebna projekcija „Šalše“, i vidio publiku kako zadovoljno gleda film, čas se smijući zabavnim nezgodama u koje upada Vatroslav, a čas zadržavajući vriskove pred krvavim pohodom neživih.

Među hrabrim i odvažnim filmovima iz cijeloga svijeta

„Film doista nudi za svakoga ponešto. Prvenstveno je to komedija, no ima tu i romantike i društvene kritike, a, naravno, uz zombije i nezaobilaznog horora“, rekao je Otašević.

Uz njega u filmu glume i Ivana Gulin, Snježana Sinovčić Šiškov, Milica Janevski, Ljubiša Savanović, Slavko Sobin, Damir Markovina, Ecija Ojdanić i Donat Zeko.

@salsa_film Kakve veze drug Tito ima sa zombijima, uskoro saznajte u kinima. 🧟 Do tada film pogledajte: 🍅 24.8. - Kino Mediteran Šolta #kino #šlaša #summerteeth #Šoltu #movie #film #fyp #foryou #foryoupage #momcilootasevic #tito ♬ original sound - salsa_film

Već su ljetne projekcije u Puli i Splitu te na Hvaru i Šolti pokazala da publika i te kako voli „Šalšu“. No, film je počeo dobivati i priznanja u inozemstvu. U listopadu će biti prikazan u službenom programu 40. Međunarodnog filmskog festivala u Varšavi, jednog od najznačajnijih europskih festivala, i to u sekciji posvećenoj hrabrim i odvažnim filmovima iz cijeloga svijeta.

„Drago nam je što originalne dalmatinske zombije izvozimo u svijet. ‘Šalša‘ je film za koji se nadamo da će u njemu uživati publika, kako domaća tako i strana. A pravi okus krvi i komedije može se doživjeti tek u kinu“, izjavio je redatelj Dražen Žarković, pozvavši gledatelje da dođu vidjeti „Šalšu“ u kino.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 13:40