Regija Zadar - Recite DA! svemu

Veli Rat

 Aleksandar Gospic

NAUTIČKI TURIZAM U ZADARSKOJ ŽUPANIJI

Jedna od značajnijih prednosti Zadarske županije razvedenost je njezine obale koja se ubraja u najrazvedenije na Mediteranu i predstavlja idealan preduvjet za nautički turizam. Usporedno s obalom, nižu se i do 4 reda otoka po čemu je ovakav tip obale u svijetu poznat i kao „dalmatinski tip obale“. Zahvaljujući tako izuzetno razvedenoj obali s mnoštvom otoka i povoljnom klimom Zadarska je županija jedno od omiljenijih odredišta nautičara ali i ostalih ljubitelja sportova na vodi kao i zaljubljenika u podmorje. Niz gostoljubivih luka, lučica, marina i organiziranih sidrišta pružaju sigurno utočište i zaklon brojnim nautičarima koji desetljećima posjećuju ovo područje.

image

PP Telašica

Jackie Cirijak

RECITE DA OTOCIMA!

Osjetite povjetarac s privlačnog Jadranskog mora, privežite svoj brod u gostoljubivim lukama i ekološki osviještenim marinama, otkrijte ljepote zapanjujućih parkova prirode i plivajte u tirkiznim vodama mirnih uvala. Dok uživate u jedrenju, plovidbi motornim brodom ili veslanju u ovom čudesnom okruženju, ne zaboravite istražiti i bogatu kulturnu baštinu regije te iskusiti i čari ​​nekih aktivnosti na tlu panoramskih obala i otočnih brežuljaka! Svakako posjetite neke od atrakcija i doživite brojne čarolije Zadarske županije.

-U PARKU PRIRODE TELAŠĆICA odaberite svoje omiljeno mjesto među 25 malih plaža, liticama visokim 161 m, slanim jezerom s vodom ljekovitih svojstava, slikovitim i neobičnim otocima te zapanjujućim vidikovcima!

-UGLJAN, OTOK MASLINA je najbolje mjesto za otkrivanje tajni drevnog maslinarskog zanata!

-PLAŽA SAKARUN iznimna je plaža i zaslužila je svoju reputaciju zbog izrazito bijelog pijeska, bistrog tirkiznog mora i gustih redova borova, koji za vrućih ljetnih dana pružaju hladovinu.

-LITICE - slavne "stene" Dugog otoka dosežu visinu od 161 m i dubinu od 85 m. Pogledom svakako potražite dupine koji plivaju duž litica i crvene koralje koji žive pod vodom na tim stijenama.

-TVRĐAVA SV. MIHOVILA na otoku Ugljanu koju su sagradili Mlečani u 12. stoljeću, visoka je 265 metara i cilj je idealne šetnje.

-SAMOSTAN ĆOKOVAC posljednji je benediktinski samostan i nadahnjuje posjetitelje svojom poviješću još od 14. stoljeća. Osim zanimljive povijesti, posjetitelje otoka Pašmana oduševljava priroda i pogled koji se s njega pruža.

-Upustite se u KAJAKARENJE pa razgledajte slikovita ribarska sela, uvale i plaže, plivajte i ronite u netaknutom čistom moru.

-Upoznajte KALJSKU RIBARSKU TRADICIJU Kako bi održali tradiciju ribolova, svake godine organiziraju ribarske večeri u Kalima, na kojima možete kušati riblje delicije!

-Divite se SVJETIONIKU VELI RAT. Najviši svjetionik na Jadranu svoju upečatljivost duguje žutoj fasadi u koju je, prema usmenoj predaji, utrošeno 100.000 žumanjaka

-Posjetite OTOKE BEZ AUTOMOBILA Najbolji opis bio bi "Mediteran kakav je nekoć bio". Uključite se u usporeni film na zlatnim pješčanim plažama, u borovim šumama i na lijepim poljima Silbe ili Vrgade. Saznajte kako izgleda pravo opuštanje.

image

Zadar

Fabio Simicev
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 15:45